Radovi Popovića i Glamočaka u Njemačkoj

Izbor umjetnika izvršio je francuski likovni kritičar i komesar izlozbe Kristijan Noorbergen. Umjetnici su zastupljeni sa po dva rada. Izložbu prati bogat katalog u kome su svakom umjetniku posvećene po četiri stranice
60 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: YouTube
Dimitrije Popović, Foto: YouTube
Ažurirano: 19.10.2017. 11:50h

Radovi slikara Dimitrija Popovića i skulptora Zlatka Glamočaka naći će se u četvrtak na aukciji u Evropskoj akademiji prava (ERA) u njemačkom gradu Tier kao sastavni dio izložbe “Umijetnost nema granice”.

“Umjetnost nema granice” traje od 19. septembra. Ovom izložbom i aukcijom završava se serija manifestacija povodom jubilarne proslave 25 godina postojanja. Učešće u proslavama ove institucije, pored značajnih predstavnika Evropske unije, uzeo je i predsjednik Evropske unije, Žan-Klod Junker.

Izbor umjetnika izvršio je francuski likovni kritičar i komesar izlozbe Kristijan Noorbergen. Umjetnici su zastupljeni sa po dva rada. Izložbu prati bogat katalog u kome su svakom umjetniku posvećene po četiri stranice. Popović i Glamočak našli su se u izboru 31 umjetnika koji predstavljaju 31 evropsku zemlju. Polovina prihoda od prodaje umjetničkih radova na ovoj aukciji ide u dobrotvorne svrhe dok druga polovina pripada autoru.

Izlagački putevi Popovića i Glamočaka su se ukrstili i na izložbi “Krst u umjetnosti umjetnost krsta” koja traje od 20. marta 2016. godine, a završetak izložbe je produžen za mjesec dana. Izložba posvećena krstu trajaće do 30. oktobra u Varšavskoj nadbiskupiji. Raskošan izbor umjetnika koji su se bavili ovom tematikom obuhvatio je i imena od Džeksona Poloka, Salvadora Dalija, Žorža Ruoa, Žaka Vilona, Vladimira Veličkovića, Bert Sterna, preko uljanih raspeća majstora 17. vijeka do krstova odlivenih u bronzi koji datiraju 2000 godina prije nove ere. Izložba je nastavak prethodne pod istim nazivom koja je održana 2016. godine u pariskoj galeriji “Roi Dore”. Zvaničnici Varšavske arhiepiskopije smatraju ovu izložbu kao kamen temeljac za formiranje kolekcije sakralne umjetnosti modernih i savremenih umjetnika kojoj će uzor biti vatikanska kolekcija sakralne umjetnosti.

Bonus video: