Knežević: Ne plašite se, neću u politiku

“Nadam da posrijedi nije politička igra ili obračun interesnih grupa preko mojih leđa”, kazao je Duško Knežević “Vijestima”
51 pregleda 23 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.10.2017. 16:48h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević saopštio je juče da je svjestan da bode oči i zbog glasina da ga zanima uključivanje u politiku , ali je rekao da su to gluposti i da se bavi isključivo biznisom.

“Vijestima” je saopštio da u početku nije pridavao značaja istrazi o pranju novca, ali da je počeo da sumnja da mu neko podmeće nakon hapšenja njegovih zaposlenih.

Knežević je rekao da se nada da nije posrijedi politička igra ili obračun interesnih grupa, preko njegovih leđa.

“Svjestan sam naravno da bodem oči kao neko ko ima tijesne međunarodne konekcije, kao i zbog glasina da me zanima uključivanje u politiku . To je tek glupost, jer svi koji me znaju, znaju da je biznis ne samo moj izbor, nego i moja pasija. Uostalom, mislim da mojoj zemlji mnogo više koristim kao preduzetnik i kao neko ko stvara veze sa poslovnim ljudima iz cijelog svijeta. Dobro je poznato koliko sam investitora povezao sa Crnom Gorom i radio na njenoj promociji. Sve to sam iz svog džepa finansirao”, kazao je Knežević.

U istrazi Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno je šest osoba - Kneževićev vozač Vlatko Baja Rašović i njegove kolege Goran Grujović, Natko Peličić, Predrag Pejović, Dražen Vujisić i Vlado Stevanović.

Tužiteljka Lidija Vukčević sumnjiči svakoga od njih da je oktobra 2016. u podgoričkoj poslovnici Atlas banke konvertovao po 16.000 “prljavih” dolara u eure.

Iz SDT-a još nijesu saopštili ime organizatora kriminalne grupe.

Knežević tvrdi da je potpuno siguran da nema razloga da strahuje

Knežević tvrdi da je potpuno siguran da nema razloga da strahuje.

“Nijesam u početku pridavao značaja toj istrazi jer sam potpuno siguran da nema razloga da strahujem. Pošto je ipak došlo do privođenja šestoro mojih zaposlenih, počeo sam da sumnjam da možda neko, podmećući javnosti lažne informacije, pokušava da mi naudi i da osujeti moje dalje poslovne planove. Ukoliko to bude slučaj, ja ću se naravno pobrinuti da ga razotkrijem. Imam dovoljno iskustva sa raznim opstrukcijama i uspijevao sam da ih riješim, pa ću sigurno i ovu”.

Ponovio je da u konkretnom slučaju nema ni govora o pranju novca: “Odmah sam javno reagovao i saopštio da su moji zaposleni novac koji pripada meni i za koji u svakom momentu imam dokaze odakle mi je, po mom nalogu, konvertovali u eure... Čak i ako ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, a uvjeren sam da nema, ja sam taj koji je spreman da odgovara”.

Knežević je rekao da je više od tri decenije u biznisu i da mu je dobro poznato koliko je za poslovanje i investicije značajno uspostavljanje pravne države...

“Zato uvijek pozdravljam napore pravosudnih organa da istraže sve što smatraju da je potrebno, želeći da vjerujem da iza njihovih poteza ne stoje nečiji pokušaji da nanesu štetu firmama i pojedincima koje doživljavaju kao konkurenciju u bilo kom smislu. Takođe se nadam da posrijedi nije politička igra ili obračun interesnih grupa preko mojih leđa”.

Knežević: Klima za investicije pogoršana je nakon hapšenja

Knežević je rekao da se plaši da je klima za investicije pogoršana nakon događaja od prošle sedmice:

“Jer u poslovnom svijetu ovo što se desilo doživljavaju kao signal nesigurnosti za poslovanje”, kazao je.

On je podsjetio da je njegova Atlas grupa u prethodne dvije decenije investirala u Crnoj Gori nekoliko stotina miliona eura:

“I to uglavnom novca koje sam prihodovao od profita svojih kompanija iz inostranstva, sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja. Samo investicija u Atlas Capital Centar iznosila je 200 miliona dolara”.

Rekao je da je njegov legalno stečen novac značajno doprinio sveobuhvatnom razvoju Crne Gore, a posebno njene ekonomije.

“Da li se tada postavljalo pitanje i kreirale optužbe koje se sada pokušavaju na senzacionalistički način predstaviti? Nisu, jer nema osnova, kao ni u ovom slučaju kada se istražuje konvertovanje oko 100.000 dolara. Porijeklo tog novca ne može biti sporno, to je novac koji sam zaradio i vrlo je teško objasniti kako onda može biti govora o pranju novca pošto je poznato da samo novac stečen nelegalnim aktivnostima može biti predmet istrage pranja novca. A ja se ne bavim nelegalnim poslovima”, kazao je Knežević.

Bonus video: