Karcinom nije bolest savremenog doba

Studiju su sprovela tri vrhunska italijanska naučnika, koji godinama istražuju u ovoj oblasti. Prisustvo tumora na mumijama sugeriše da ta bolest nije povezana sa savremenim načinom života, te da na nju utiču i brojni drugi faktori
53 pregleda 1 komentar(a)
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2017. 14:14h

Karcinom nije oboljenje savremenog doba, stoji u najnovijoj studiji koju je objavio italijanski Univerzitet Piza, čiji su naučnici izvršili detaljno istraživanje na mumijama pronađenim u okolini Napulja.

I dok se posljednjih decenija tvrdi da je riječ o oboljenju koje nosi savremeni način života, italijanski naučnici kažu da su od karcinoma umirali i u doba renesanse, skoro isti procenat kao danas.

Među mumijama za koje je utvrđeno da pripadaju ljudima koji su umrli od karcinoma se, između ostalih, nalaze jedan vojvoda, kralj i princ. Ovo otkriće svakako znači da pretpostavke da je karcinom bio izuzetno rijedak u drevna vremena jednostavno nisu tačne.

Studiju su sprovela tri vrhunska italijanska naučnika, koji godinama istražuju u ovoj oblasti. Prisustvo tumora na mumijama sugeriše da ta bolest nije povezana sa savremenim načinom života, te da na nju utiču i brojni drugi faktori.

Razlog zašto rak nije identifikovan kao jedan od čestih uzroka smrtnosti jeste to što je bilo teško utvrditi prisustvo tumora u dostupnim posmrtnim ostacima. Međutim, italijanski naučnici su sproveli detaljno istraživanje na 11 dobro očuvanih mumija i zaključili da prisutnost karcinoma iznosi 27 odsto, što je približno 31 procentu kolika je danas prisutnost u visokorazvijenim zemljama.

"Ono što možemo zaključiti jeste da je karcinom bio relativno često oboljenje ljudi u dobi između 50 i 60 godina, te da je bio češći među renesansnom elitom", stoji u ovoj studiji.

Ostaci su pripadali članovima dvora Aragona koji su živjeli u 15. i 16. vijeku. Njihove mumije su očuvane u jednoj bazilici u mjestu San Domeniko Mađore. Mumije na kojima su pronađeni maligni tumori imale su između 55 i 71 godinu, i uglavnom su pripadali višim društvenim slojevima.

Navodno, kako su bili bogatiji od ostatka društva, mogli su sebi priuštiti ekstravagantnu hranu bogatu šećerima i mastima, a pretpostavlja se da su ove prehrambene navike mogle dovesti do razvoja malignih oboljenja, prenose Nezavisne.

Bonus video: