ISTRAŽIVANJE

Južno voće štiti mozak

Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar
90 pregleda 0 komentar(a)
Pomorandža, Foto: Shutterstock
Pomorandža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2017. 11:14h

Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju 20 odsto manji rizik da dožive moždani udar, pokazuju istraživanja britanskih naučnika. Isti je efekat i ukoliko piju svježe cijeđene sokove od citrusnog voća.

- Ključ je u flavonoidima, prirodnim antioksidantima i antizapaljenskim činiocima koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu arterijama - objašnjava dr Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima. -

Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz određenog južnog voća i ženskog mozga.

Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodet se ne ispoljava u tolikoj mjeri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj mjeri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno.

Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas