Čađenović na slobodi, Radunović: Katnić da se crveni do kraja života

Iz Demokratskog fronta očekuju da će Ustavni sud sada donijeti istu odluku kada je u pitanju ustavna žalba zbog pritvaranja biznismena Momira Nikolića i članova Pokreta za promjene Dejana Vujisića i Željka Šćepanovića, koji se sumnjiče za pranje novca, ali i ostalih osumnjičenih u slučaju "državni udar"
164 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Čađenović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Mihailo Čađenović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 26.09.2017. 17:43h

Apelacioni sud oslobodio je iz pritvora Mihaila Čađenovića, vozača jednog od lidera Demokratskog Fronta Andrije Mandića, koji je optužen u slučaju "državni udar" nakon što je Ustavni sud juče usvojio žalbu na njegovo pritvaranje.

Čađenović je u pritvoru proveo gotovo osam mjeseci, a tereti se da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala napad na Skupštinu na dan izbora, 16. oktobra prošle godine.

„Želim da proslavim danas sa svima pobjedu protiv svog rođaka Saše Čađenovića, koji je pokušao na najniži mogući načinda me naćera da optužim lažno čovjeka, sa kojim provodim deset godina svaki dan, više nego sa tatom i majkom, ili sa bilo kim u porodici. Tako da ću ovu borbu, radi svih, radi građana, do kraja donijeti pobjedu za sve“, kazao je Čađenović nakon puštanja na slobodu.

„Osam mjeseci je trajala njegova poštena borba, i na kraju je Miško Čađenović pobijedio, a Milivoje Katnić treba da se crveni do kraja života. Ovo je samo početak pobjeda pravde nad nepravdom, a biće ih još," kazao je Slaven Radunović, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Čađenovićev advokat Dražen Medojević smatra da odluka Ustavnog suda o ukidanju pritvora personifikuje pobjedu razuma, znanja i zakonitosti nad bezakonjem.

“Nadam se da će ovakve odluke koje unose nekakvu nadu i smisao za bavljenje ovom profesijom, kojom se ja bavim i moje kolege, da će uroditi sljedećim odlukama koje će biti zasnovane na zakonu i da će donijeti slobodu i drugim učesnicima, ovakvih i sličnih postupaka”, rekao je Medojević.

Iz DF-a očekuju da će Ustavni sud sada donijeti istu odluku kada je u pitanju ustavna žalba zbog pritvaranja biznismena Momira Nikolića i članova Pokreta za promjene Dejana Vujisića i Željka Šćepanovića, koji se sumnjiče za pranje novca, ali i ostalih osumnjičenih u slučaju Državni udar.

Apelacioni sud je ranije danas naložio da se Čađenović odmah pusti na slobodu.

"U postupku odlučivanja po žalbi protiv rješenja o produženju pritvora Višeg suda u Podgorici Kvs.br.156/17 od 12.09.2017. godine, protiv optuženih Bratislava Dikića i dr. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZ CG) i dr., nakon redovne kontrole pritvora, Apelacioni sud Crne Gore je odbio kao neosnovane žalbe branilaca optuženih Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Milana Dušića i Branke Milić i u odnosu na ove optužene potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici Kvs.br.156/17 od 12.09.2017. godine; zatim je uvažio žalbu branioca optuženog Mihaila Čađenovića i preinačio rješenje Višeg suda u Podgorici Kvs.br.156/17 od 12.09.2017. godine na način što se u odnosu na optuženog Mihaila Čađenovića, ukida pritvor i isti se ima odmah pustiti na slobodu, a iz razloga koji su dati u rješenju koje se nalaze na sajtu suda," stoji u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su takođe napomenuli i da ovom sudu nije dostavljena odluka Ustavnog suda Crne Gore povodom izjavljenih ustavnih žalbi branioca optuženih na ranija rješenja ovog suda po žalbama na produženje pritvora.

Istovremeno, navode, odlukom predsjednika Apelacionog suda odbijeni su kao neosnovani podnijeti zahtjevi za izuzeće predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, te postupajućih sudija Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean. ​​

Bonus video: