Lijek protiv astme zaustavlja širenje raka prostate?

Zato 80 odsto muškaraca kod kojih je dijagnostikovan uznapredovali oblik raka prostate, dobije i tumor kostiju, koji se smatra neizlječivim
61 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock
ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2017. 09:31h

Britanski naučnici došli su do revolucionarnog otkrića koje bi moglo da uspori ili čak zaustavi širenje raka prostate na kosti.

Kad rak prostate metastazira na koštanu srž, bolest se obično smatra neizlječivom. Međutim, naučnici Univerziteta u Jorku otkrili su zašto se rak prostate tako često širi na kosti i kako se taj proces može zaustaviti. Otkrili su da se protein u koštanoj srži ponaša kao “magnetna priključna stanica” za ćelije raka prostate u krvi, ali i da netoksični lijek poznat samo kao AS1517499, djeluje kao da zaustavlja rast kancera, kada se pričvrsti za kost.

Istraživači se sada nadaju da će ovaj lijek, koji je originalno razvijen za potrebe liječenja alergijske astme, sada moći da testiraju na pacijentima koji se nalaze u uznapredovaloj fazi raka kostiju.

Profesor Norman Majtland, načelnik Instituta za molekularnu biologiju Jork univerziteta kaže da su ćelije raka prostate koje cirkulišu organizmom slične svemirskim brodovima koji kruže u potrazi za mjestom na koje mogu da pristanu i osnuju novu koloniju.

“Bez priključne stanice, ‘brod’, odnosno ćelija, samo pluta u organizmu i ne pričinjava nikakvu štetu”, kaže on.

Problem je u tome što neki proteini u kostima privlače receptore u matičnih ćelija raka, a kada se one pričvrste, pokreću svoju “koloniju”.

Zato 80 odsto muškaraca kod kojih je dijagnostikovan uznapredovali oblik raka prostate, dobije i tumor kostiju, koji se smatra neizlječivim.

Profesor Majtland kaže da su kliničke studije koje uključuju AS1517499 ipak daleko, ali da će gotovo sigurno uključiti muškarce koji su u uznapredovalim stadijumima bolesti, prenosi B92.

Bonus video: