Jovanović vrebao žrtvu pet mjeseci?

Opservirao je teren, pratio kretanje žrtve i bukvalno do najsitnijih detalja isplanirao zločin, rekao je šef barske policije Spičanović
424 pregleda 12 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Uprava policije
Nikola Jovanović, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 26.09.2017. 05:47h

Crnogorska policija sumnjiči Nikolu Jovanovića (54) iz Zaječara da je ljetos u barskom naselju Šušanj hladnokrvno pred očima supruge i dvoje maloljetne djece ubio 39-godišnjeg Baranina Igora Mitrovića zvanog Špiro.

Jovanović je 18. jula prišao Mitroviću dok je sjedio u svom automobilu i iz pištolja kalibra devet milimetara, zasada nepoznate marke, ispalio u glavu više metaka, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare policije i tužilaštva.

Policija tvrdi da je Jovanović ubistvo Mitrovića precizno planirao pet mjeseci, koliko je boravio u Baru.

„On je u Baru boravio od februara do izvršenja djela i za to vrijeme je precizno izučio kretanje žrtve, njegove navike i djelovao u kritičnom trenutku”, kazao je novinarima Aleksandar Bošković, rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Šef barske policije Drago Spičanović rekao je kako je osumnjičeni napravio vrlo malo grešaka, a da je u Bar došao sa cilljem da ubije Mitrovića.

„On je bukvalno opservirao teren, pratio kretanje lica koje je bilo žrtva i bukvalno do najsitnijih detalja isplanirao zločin. Koristio je turističku sezonu, koristio je prevozno sredstvo kojim je jedino mogao u tako kratkom roku da ode s lica mjesta”, rekao je Spičanović.

Ubica je sa mjesta zločina pobjegao biciklom.

Istražitelji tvrde da su obezbijedili materijalne i personalne dokaze, od kojih su dio proslijedili kolegama u regionu.

Jovanović je navodno Crnu Goru napustio dva dana nakon ubistva i trenutno se nalazi u bjekstvu. Istražitelji kažu da imaju operativna saznanja i gdje se trenutno nalazi, ali da zasada javno ne mogu govoriti o tome pa ni da li je imao pomagače.

Iz barske policije tvrde da su utvrdili da je Jovanović ubica tri dana nakon ubistva.

„Neposredno, 10-15 minuta nakon ubistva počeli smo sa izuzimanjem video nadzora sa lica mjesta, izvršili smo analizu video nadzora i samo nakon tri dana smo bili ubijeđeni da je lice nakon fotografije koja je nakon desetak dana objavljena, počinilac ovog teškog krivičnog djela. Nakon 10 dana, intenzivnim i mogu slobodno reći 24-časovnim operativnim radom, kako rukovostva tako i službenika Centra bezbjendosti Bar, utvrdili smo rutu kretanja i mjesto boravka izvršioca ovog krivičnog djela”, kazao je Spičanović.

Policija tvrdi da je djedica sa šeširom na biciklu sa fotografije koju su dostavili medijima nakon ubistva, u stvari opasan kriminalac.

„Lice je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela i to otmica, prevara, više vrsta krivičnih djela u vezi sa oružjem. Pravosnažnim presudama u Republici Srbiji osuđen je kaznama zatvora u trajanju od 13 i po godina, negdje do 97-98. godine, a nakon toga i za krivično djelo otmice na 8 godina i 2015. godine je izašao iz zatvora”, kazao je Bošković

Za Jovanovićem traga i srpska policija zbog sumnje da je tamo počinio ista djela. Viši državni tužilac Grujo Radonjić istakao je veliku pomoć srpskih kolega u rasvjetljavanju ovog zločina.

“Nakon podnošenja ove krivične prijave, tužilaštvo će donijeti naredbu za istragu u odsustvu okrivljenog i od suda zahtijevati raspisivanje potjernice, kazao je on.

Spičanović je ponovio da su od nerasvijetljenih ubistava u Baru “policijski zaokružili” dva i da se nada da će u razumnom roku izaći u javnost sa rezultatima.

Tri puta mijenjao identitet, od Klimenta do Nikole

Bošković je rekao da im je problem bio što je Jovanović mijenjao identitet.

„Ono što nam je u znatnoj mjeri otežalo rad u ovoj istrazi, jeste da je on u skladu sa pozitivnim propisima republike Srbije tri puta mijenjao lično ime i prezime i dokumenta”, rekao je Bošković.

“Vijesti” saznaju da se on ranije zvao Kliment Isaković nakon čega je postao Kliment Jovanović. Treći put mijenjao je samo ime, pa je tako zvanično registrovan kao Nikola Jovanović.

Jovanović iskusan, i prije ubijao?

Iz policije su saopštili da sama činjenica da je krivično djelo počinio naočigled dvoje maloljetne djece i da je pri tome ispoljio visok stepen smirenosti i profesionalnosti, ukazuje na sumnju da je riječ o povratniku u izvršenju ovakvih likvidacija.

„Nemamo dokaza sada za to, ali sumnjamo da je moguće da se radi o sukobu organizovanih kriminalnih grupa, kazao je na pres konferenciji Aleksanadar Bošković, rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Spičanović: Rasvjetljavanjem smo djelovali preventivno

Šef barske policije Drago Spičanović novinarima je kazao da su prve razultate imali već tri dana nakon zločina, a da su slučaj u cjelosti rasvijetlili prije dvadesetak dana.

„Smatram da je ovo veliki uspjeh kako službenika CB Bar tako i Uprave policije Crne Gore jer smo u roku od mjesec i po riješili teško ubistvo sa elementima organizovanosti i inostranosti. Mislim da su zadnji rezultati koje postiže Centar bezbjednosti i Sektor kriminalističke policije i naravno Forenzički centar dokaz da Crna Gora više nije zemlja u kojoj se lako izvrši neko ovakvo krivično djelo, nego naprotiv mislim da smo ovim zadnjim aktivnostima djelovali i preventivno”, kazao je Spičanović.

Bonus video: