Zerokalkare u aprilu u Herceg Novom

Hercegnovski strip vikend, tematska manifestacija u organizaciji Udruženja ljubitelja stripova „HSF“, biće održana osmi put od 21. do 23. aprila

1791 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Hercegnovski strip vikend, tematska manifestacija u organizaciji Udruženja ljubitelja stripova „HSF“, biće održana osmi put od 21. do 23. aprila. Događaj koji je publici već predstavio takve stvaraoce kakvi su tvorac vizuelnog identiteta TV serije „Igra prijestola“ Vilijam Simpson, prošlogodišnji dobitnik Ajzner nagrade Verter Del Edera ili veliki holivudski režiser Brajan Kirk, ove će godine Herceg Novom i svim posjetiocima Vikenda, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije, predstaviti još jednog spektakulranog gosta, prvog čovjeka italijanskog stripa, Mikelea Reka poznatijeg kao Zerokalkare.

Godine 2011. kreira svoj prvi strip „ Amadilovo Proročanstvo“ koje 2012. godine u kolor izdanju objavljuje milanska izdavačka kuća BAO Publishing. Iste godine objavljuje i svoju drugu knjigu „Hobotnica oko grla“. Dvije godine kasnije izlazi „Skoro svakog prokletog ponedeljka“ zbirka priča sa njegovog bloga, a nakon nje i „Dvanaest“, priča u žanru zombi apokalipse koja predstavlja ne tako prikrivenu izjavu ljubavi prema svom kvartu, Rebibiji. Već naredne, 2014. godine objavljena je „Zaboravi moje ime“ peta knjiga autora, koja je 2015. nominovana za nagradu „Strega“ gdje osvaja drugo mjesto u kategoriji „Strip za mlade“. Iste godine proglašena je za knjigu godine u popularnoj emisiji „Farenhajt“ koja se emituje na Radiju Rai 3.

Zerokalkare
Zerokalkarefoto: Rosdiana Ciaravolo

Uz gostovanje Zerokalkarea, u Herceg Novom će biti predstavljen i njegov izdavač Bao Publishing, kao i tri regionalne izdavačke kuće koje su neka od njegovih izdanja prevela na jezike bivše države. Uz njih, ponovo ćemo vidjeti veliki broj regionalnih zvijezda stripa, tako da neće izostati svi oni programi na koje je publika navikla, kao što su škola stripa, crtanje za fanove, izložbe, prezentacije, strip berza i fantastičan muzički program u kojem će najveće zvijezde svakako biti regionalna rock senzacija, bend „Repetitor“ čiji je nastup planiran za 22. april.