Šesti dan suđenja: Da li je Jovanović u pritvoru, iako mu nije određen?

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenja za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. U sudnici se danas nije pojavio okrivljeni Miloš G. Jovanović i nije poznato zbog čega. Advokati odbrane su kazali da su na to upozoravali.
71 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, državni udar, Foto: Printscreen
Suđenje, državni udar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 20.09.2017. 17:24h

Tok suđenja:

10:12 Sutkinja Suzana Mugoša je kazala da neće biti pretresa danas zbog brojnosti procesnih zahtjeva i zakazala nastavak za četvrtak u 9 časova.

10:07 Jovanović traži da se utvrdi ko plaća smještaj i boravak Jovanoviću, da li se Jovanović sada nalazi u hotelu "Evropa" i da Uprava policije dostavi podatke o boravku Jovanovića i njegovim kretanjima. Jovanović navodi da on sada ne zna da li je čovjek u bjekstvu, u nekoj instituciji i da li je uopšte živ.

10:05 Milan Knežević je kazao da jedino tužilac Saša Čađenović zna gdje se nalazi Miloš G. Jovanović i tvrdi da je on taj koji je obezbjeđivao prevoz i smještaj za Jovanovića. On je podsjetio da je njemu oduzet pasoš, a da je Jovanoviću dozvoljeno da se "šeta" od Smedereva do Podgorice i "da popunjava rupe optužnice".

10:02 Optužena Branka Milić je kazala da posljednjih 11 mjeseci provodi u prostoriji veličine špajza i da su uslovi kao u Gvantanamu. Ona vraća sudu CD-ove sa zapisima sa glavnog pretresa, jer u zatvoru nema tehničke uslove da ih pogleda.

9:55 Advokat Dražen Medojević je podsjetio da Jovanović ima privilegovan status kao okrivljeni jer je na slobodi za razliku od drugih. On smatra da je predlog tužioca preuranjen i suprotan zakonu, iako se odbrani žuri. "Kada se optuženi ne pojavi na pretresu, treba izdati naredbu za prinudno dovođenje, pa raspisivanje potjernice...", poručio je Medojević. Medojević kaže da odvajanje procesa za Jovanovića znači da se ta osoba nagrađuje.

9:53 Tužilac Saša Čađenović je zatražio da se odvoji proces za Miloša G. Jovanovića. Čađenović je kazao da je osnovni razlog za to da bi se ubrzao proces suđenja zbog ljudi koji žele da iznesu svoju odbranu.

9:52 Sutkinja Mugoša je kazala da ne stoje navodi da sud vrši opstrukciju. “Sud konstatuje da je shodno Pravilniku o bližem načinu izvršavanja pritvora, predviđeno da zdravstvena njega bude pružena u zatovru, ako u zatvoru nema uslova, zatvorski ljekar će to lice uputiti na liječenje u adekvatnu ustanovu”, pojasnila je sutkinja.

9:42 Advokat Dušan Radosavljević je kazao da ga je optuženi Miloš Jovanović pitao kada će njemu biti ukinut pritvor, što je ocijenio šokantnim jer nije poznato da mu je određivan pritvor. On je naveo da je skandalozno to što se Jovanović nije danas pojavio u sudnici i da je očigledno bilo da je Jovanović pod uticajem tužilaštva. Radosavljević smatra da je Jovanović pobjegao.

9:40 Na suđenju se nije pojavio optuženi Miloš G. Jovanović iz Smedereva. Sud nije obaviješten zašto nije došao.

9:35 Advokat Miroje Jovanović je kazao da Bogićević nije izručen zato što se ono što mu se stavlja na teret odnosi samo na radnje koje su navodno počinjene u Srbiji. On je kazao da tužilaštvo ima papire koje odbrana nema. "Sve što je tužilac vidio, mi moramo da vidimo. Nema izjašnjenja mimo spisa", objasnio je Jovanović. Jovanović traži da im se omogući stavljanje sugestija, primjedba i prigovora na sva pitanja tužilaštva, i sva spisa koja posjeduje tužilaštvo.

9:25 Milivoje Katnić je kazao da bi bilo moguće da se Dikić ne vrati u Crnu Goru ako bude dopušteno da ode u Srbiju, jer bi to onda zavisili od toga da li on to želi, a Srbija ne bi mogla da ga izruči.

9:23 Iz odbrane su naveli da su se obratili Vladi Srbije za dodatne garancije za optuženog Dikića ukoliko se one zahtjevaju.

9:19 Tužilac Saša Čađenović smatra da je predlog advokata odbrane preuranjen.

"Iz nalaza proizilazi da je potrebna dalja dijagnostika, koja se može obaviti u Kliničkom centru Crne Gore. Takođe, ovo na što se advokat pozvao, a odnosi se na odgovor Ministarstva pravde Srbije, ne znači da država daje garancije, već samo da će ispoštovati odredbe ugovora, a znamo da to nije urađeno u slučaju dva lica optužena u ovom postupku", kazao je Čađenović.

9:15 Advokat odbrane Milan Petrović dostavio je predlog sudu da se Dikić privremeno pusti na slobodu kako bi se liječio u Srbiji.

Petrović je tražio i odgovor Ministarstva pravde Srbije, gdje se država obavezuje da optuženog isporučio Crnoj Gori ukoliko to država Crna Gora bude zahtijevala.

On je najavio da će se, ukoliko se predlog ne prihvati, obratiti sudu u Strazburu jer se "radi o kršenju prava optuženog".

9:04 "Tačno je da sam odbio biopsiju jer su različita mišljenja ljekara. Primio sam terapiju i sposoban sam da pratim suđenje koliko to budem mogao", kazao je optuženi Bratisalv Dikić na početku suđenja.

9:00 U sudnici među publikom su roditelji Mihaila Čađenovića.

Glavni pretres protekle sedmice prekinut je zbog bolesti Dikića, dok je odbranu iznosio okrivljeni Srboljub Đorđević.

U takozvanom predmetu “državni udar”, prvooptuženi su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Optužnica je podignuta i protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića i srpskih državljana Nemanje Ristića, Predraga S. Bogićevića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić i Milana Ž. Dušica.

Bonus video: