Jedna od prvih ‘Pop pjesama’ Nirvane prožeta Kobejnovim senzibilitetom

Mekša i laganija dinamika pjesme 'About a Girl', njen rijetki pozitivni lirski motiv, bili su detalji kojima se pjesma isticala među ostalima

1338 pregleda 0 komentar(a)
Kurt Kobejn (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kurt Kobejn (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ono po čemu se Nirvana izdvajala od svojih oponenata na muzičkoj Sijetlovskoj areni bila je njihova usklađenost sa melodijom i posebnostima pop muzike, prenosi `faroutmagazine`. Na početku njihovog stvaralaštva, Kurt Kobejn je odlagao rad na laganijim pjesmama u korist usavršavanja popularnih kao što su 'Negative Creep' i 'School', koje su imale posebne privlačne elemente. Kobejnova ljubav prema starom popu, posebno Bitlsovoj muzici, počela je ozbiljno da utiče na Nirvaninu muziku.

“Svi pričaju o Kurtovoj aferi sa... cijelom pank scenom, ali on je takođe bio i veliki fan Bitlsa,” rekao je producent Neverminda Bač Vig za NME 2004. godine, “i što smo više vremena provodili zajedno, njihov uticaj na njegovo stvaralaštvo je postao sve očigledniji.”

Nirvanina pjesma 'About a Girl’ bila je najraniji znak da Kobejnov pop senzibilitet se probija kroz muziku Nirvane. Pjesma iz albuma ‘Bleach’ je bila drugačija od svega ostalog iz njihovog prvog albuma: mekša i laganija dinamika pjesme 'About a Girl', njen rijetki pozitivni lirski motiv, bili su detalji kojima se pjesma isticala među ostalima. Zbog jednostavnosti i iskrenosti pjesme, Kobejn je isprva oklijevao u objavljivanju iste.

“Mislim da je Kurt bio nervozan povodom ubacanja pjesme 'About a Girl' u album, ali je svakako bio uporan u tome,” rekao je producent Bleacha Džek Endino u knjizi ‘Nirvana: The Biography’. Rekao je, “Imam pjesmu koja je potpuno drugačija od ostalih, Džek, možeš se zezati, ali ćemo napraviti pravu pop pjesmu.” U jednom trenutku se postavilo pitanje hoće li se svidjeti predstavnicima sab-popa, ali smo odlučili, da ne treba nikoga da brine osim nas. Zapravo, mislim da im se jako svidjelo.

“Sjećam se da smo uvježbavali pjesmu nedugo prije nego što smo je snimili, Bleach. Kurt je samo svirao pjesmu, a mi smo se prilagođavali,” rekao je tadašnji bubnjar Čed Čening za Songfacts.

“Pitao sam Kurta koja je pjesma u pitanju, a on je rekao: 'Pa, zapravo ne znam, radi se o djevojci'. Pitao sam ga, 'Pa, zašto je jednostavno ne nazoveš 'O djevojci'?' A on me samo nekako pogledao i nasmiješio, 'U redu.' Tako sto i uradili. Bilo je teško, jer je bila potpuni pop senzibilitet. Uvijek sam mislio da je izvrstan tekstopisac,” rekao je Čening.

Endino je prvobitno mislio da bi 'About a Girl' bila savršena za singl, ali Nirvana je odustala od te ideje. Prošlo je pola decenije kada je MTV verzija pjesme objavljena kao samostalni singl. Akustična verzija objavljena je u oktobru 1994. godine, šest mjeseci nakon Kobejnove smrti.

Bonus video: