Suđenje za prebijanje Mija Martinovića: Tužiteljka tražila prisustvo svih svjedoka iz SAJ-a

Branilac optuženih advokat Zdravko Begović nije dao saglasnost sutkinji da se oni ne saslušavaju opet, već da se pročitaju njihovi iskazi od ranije, nakon čega je tužiteljka zaključila da svjedoci namjerno odugovlače postupak, za šta imaju i podršku službe
235 pregleda 12 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2017. 09:48h

Tužiteljka Danka Ivanović Đerić tražila je jutros od sutkinje Nade Rabrenović da se obrati direktoru policije Slavku Stojanoviću da na sljedećem pretresu obezbijedi prisustvo svih svjedoka iz Specijalne antiterorističke jedinice, koji treba da budu saslušani na suđenju za prebijanje Milorada Mija Martinovića, u oktobru 2015, nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Ona je to predložila, nakon što su se danas na suđenju pojavila samo dva pripadnika te jedinice, a za ostale, koji su dobili pozive za sud još u julu ove godine, je komandant SAJ-a Radosav Lješković prije dva dana opet poslao dopis da su službeno odsutni ili na bolovanju.

Branilac optuženih advokat Zdravko Begović nije dao saglasnost sutkinji da se oni ne saslušavaju opet, već da se pročitaju njihovi iskazi od ranije, nakon čega je tužiteljka zaključila da svjedoci namjerno odugovlače postupak, za šta imaju i podršku službe.

"Mi nemamo dokaze da su oni stvarno spriječeni da dođu u sud, osim opravdanja od neposrednog starješine za izostanke već duže vrijeme", ocijenila je tužiteljka.

Dvojica saslušanih sajovaca Veselin Rabrenović i Marko Tripković su, kao i njihove kolege ranije, na suđenju rekli da se slabo čega sjećaju nakon dvije godine, ali da nijesu vidjeli ko je tukao Martinovića i polomio mu automobil.

Na pitanje Begovića, Rabrenović je dodao i da se sjeća da su, nakon razbijanja protesta, na sastanku svi negodovali kada ih je Lješković pitao ko je tukao Martinovića, jer niko nije imao predstavu o čemu se radi.

Sutkinja je prihvatila predlog punomoćnika Martinovića advokata Velibora Markovića da se izvrši uvid u nalaz i mišljenje vještaka saobraćajne struke Miodraga Vukčevića, koji je utvrdio vrijednost oštećenja Martinovićevog vozila neposredno nakon događaja, a koji se značajno razlikuje u odnosu na nalaz drugog vještaka Gorana Čarapića.

Suđenje se nastavlja 5.oktobra.

Goranu Zejaku i Boru Grguroviću, koji su se sami prijavili da su tukli Martinovića, sudi se za mučenje, u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari.

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica, koji su priznali, su završila na optuženičkoj klupi.

Lješković je pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja sajovaca koji su tukli građane te večeri, a kako nije osuđen na minimum šest mjeseci, kako je predviđeno zakonom da bi ostao bez posla, on se nesmetano vratio na mjesto šefa jedinice.

Bonus video: