Lijek protiv upale smanjuje rizik od srčanog udara

Lijek kanakinumab je antitijelo koje napada protein odbrambenog sistema interleukin-1 koji izaziva upalu ako ga ima previše u organizmu
83 pregleda 0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2017. 11:14h

Naučnici s Univerziteta Harvard sproveli su četverogodišnje istraživanje i otkrili da Kanakinumab, novi lijek koji se daje injekcijom svaka tri mjeseca, za četvrtinu smanjuje rizik od srčanog udara. Lijek djeluje tako da smanjuje upalu i predstavlja novi pristup u liječenju bolesti srca.

Rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 10.000 pacijenata i 1.000 liječnika iz 39 zemalja, pokazuju da ovaj lijek može smanjiti rizik od razvoja raka pluća za 50 posto i spriječiti razvoj artritisa i gihta.

Upala je prirodan odgovor tijela na infekciju ili povredu, a naučnici već duže vrijeme smatraju da može imati značajnu ulogu u nastanku srčanog i moždanog udara. Ali ovo je prvo istraživanje koje je to potvrdilo.

"Prvi put smo uspjeli dokazati da smanjenje upale smanjuje i rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti", rekao je voditelj studije Paul Ridker na predstavljanju rezultata istraživanja na kongresu Europskog kardiološkog društva koji je održan prošle sedmice u Barseloni.

Istakao je da ovaj način liječenja oboljelih može značajno poboljšati ishod liječenja za grupu visoko rizičnih pacijenata.

Lijek kanakinumab je antitijelo koje napada protein odbrambenog sistema interleukin-1 koji izaziva upalu ako ga ima previše u organizmu. Naučnici su otkrili da dodavanje ovog lijeka terapiji smanjuje rizik za ponavljanje srčanog udara za čak 24 posto, prenosi klix.ba.

Bonus video: