Balša Brković i Tanja Kragujević dobitnici nagrade "Risto Ratković"

47. po redu Ratkovićeve večeri poezije će se održati od 3. do 7. septembra u Bijelom Polju
292 pregleda 4 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.08.2017. 15:07h

Književnici Tanja Kragujević iz Beograda i Balša Brković iz Podgorice ovogodišnji su dobitnici književne nagrade “Risto Ratković”.

47. po redu Ratkovićeve večeri poezije će se održati od 3. do 7. septembra u Bijelom Polju.

Kako je saopštio predsjednik žirija , književnik i publicista Borislav Jovanović, knjige Tanje Kragujević "Efekat leptira" i Balše Brkovića "Crno igralište" bile su superiorne u tajnom bodovanju petočlanog žirija koji je razmatrao 35 kniga.

Jovanović je, obrazlažući odluku, istakao da je Tanja Kragujević asimilovala senzibilitet savremenosti i sačuvala savremenost poetskog bića i njegove misije-Efekat Leptira je stih.

Ističući da je dobro što se Balša Brković vratio poeziji Jovanović je kazao da njega kao pjesnika mnogo više interesuje interesuje estetska ili estetsko-semantička interpretacija svijete nego socijalna i njoj slične poetike odnosno antipoetike.

U uži izbor ušle su zbirke Nedžada Ibrahimovića "Mala povijest smrti", Senke Marić "Do smrti naredne" i Ramiza Huremagića "Čekičanje vremena"...

Za pjesnike do 27 godina za nagradu Ratkovićevih večeri poezije pristiglo je 15 od koji je odabrano šest. Prve tri nagrade pripale su pjesnicima pod šiframa "Sehara", "Kanon"i "Poetesa", a na večeri posvećenoj mladim pjesnicima publici će se predstaviti i autori čije su šifre "Epistola" , "Paris" , "Teksas" i "Atlantida".

Odluku o naboljima donio je petočlani žiri, predsjednik Borislav Jovanović (CG), članovi Blaga Žurić (CG), Faruk Šehić (BiH), Dragan Jovanović Danilov (SRB) I Tomica Bajsić (HR). Nagrade ovogodišnjim laureatima zvanično će biti uručene posljednje večeri RVP.

Veliki broj pisaca iz zemlje i svijeta

Četrdeset sedme Ratkovićeve večeri poezije koje se odrržavaju od 3. -7. septembra i ove godine će okupiti veliki broj eminentnih pjesnika i pisaca iz velikog broja zemalja a po prvi put će se predstaviti pjesnici iz Kine.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić kazao je da će specijalni gost ovogodišnjih pjesničkih susreta biti bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran, kome u čast će biti predstavljen izbor poezije od 33 pjesme, naslovljen “Antologija Sidran”, u izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

“Pored glavne pjesničke večeri i dodjele nagrade ovogodišnjem laureate, kao i predstavljanja mladih pjesnika biće organizovan književni čas posvećen Dušanu Kostiću i nedavno preminulom pjesniku Mladenu Lomparu, bivšem predsjedniku Savjeta Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

“Lompar je dao veliki doprinos radu Ratkovićevih večeri poezije, posebno u kreiranju moderne, proevropske, koncepcije ove manifestacije od velikog značaja”, kazao je Musić i dodao da će o liku i djelu Lompara govoriti Zuvdija Hodžić i Rajko Cerović.

Ove godine se, istakao je Musić, navršava sto godina od našeg pjesničkog velikana Dušana Kostića, o čijem neprolaznom stvaralaštvu će se govoriti u biblioteci “Ćamil Sirajić” u Godijevu, dok će u biblioteci Miodrag Bulatović u Banjem selu biti promovisan zbornik pjesama o Limu `Limske pjesničke luke`.

U okviru RVP biće izvedena pozorišna predstava “Malo o duši” u izvođenju glumaca Centra za kulturu iz Tivta i Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” po knjizi poezije “Trenutak” nobelovke Vislave Šimborske, koju je adaptirala Varja Đukić.

Pokrovitelji Ratkovićevih večeri poezije su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Bonus video: