"Policajci su me davili, udarali, pljuvali i psovali"

Policajci su nakon performansa tražili Sošićevog prijatelja, ali je on pozivao dva različita inspektora i stavljao im se na raspolaganje
148 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Sošić, hapšenje, Foto: Boris Pejović
Dragan Sošić, hapšenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.08.2017. 13:39h

Predstavnik građanske inicijative “Za nas” Dragan Sošić tvrdi da je preživio policijsku torturu nakon što je prekjuče uhapšen u zgradi “Vijesti”.

U saopštenju povodom tog slučaja aktivista neformalne grupe građana napisao je da su ga policajci u službenom vozilu davili, udarali, pljuvali i psovali i da su takvo ponašanje aminovale starješine preko radio veze.

Sošić je u četvrtak uletio u redakciju “Vijesti” bježeći od policije, gdje je par minuta kasnije i uhapšen - rekao je da ga policajci gone bez razloga, dok su iz te instutucije saopštili da su morali prinudno da ga odvedu na razgovor u CB, jer ignoriše njihove pozive.

Početak

On je juče objasnio da taj slučaj zapravo počeo 21. avgusta, na performansu građana “Pomen Ustavnom sudu”, kojem je prisustvovao.

Navodi da je istoga dana poslijepodne informisan da su službenici policije dolazili na vrata njegovog kolege iz inicijative “Za nas”, pokušavajući da mu uruče poziv u vezi sa događajima pred Ustavnim sudom.

Dodao je da taj kolega nije prisustvovao događaju, ali da je on nakon tog saznanja pozvao jednog od inspektora, čiji je broj telefona imao, da ga informiše o svojoj novoj adresi...

Sošić tvrdi da je i dan nakon toga pozvao drugog inspektora da i njega informiše o adresi i da mu saopšti da im je na raspolaganju, ako je to potrebno...

Tri dana nakon performansa, kako je napisao, uručuje mu se poziv u kojem piše da u svojstvu građanima odmah dođe u prostorije CB Podgorica.

“Ja sam već imao neodložne obaveze toga jutra, a u 13 sati je bio zakazan protest majki, kojem uvijek obavezno prisustvujem, kao i na svim protestima građana... Moja procjena je bila da je rok 'odmah' relativan i da, s obzirom na to da su prošla tri dana od pomenutog događaja, imam pravo da po pozivu dođem nakon završenih svojih obaveza, odnosno nakon protesta majki”, napisao je predstavnik neformalne grupe građana.

Pojašnjava da je na protestu kao i uvijek bio upadljiv - da je fotografisao događaj i da je neko vrijeme proveo uz ogradu koja dijeli građane i policiju: “Tako da se nisam krio, niti sam bilo šta izbjegavao”.

Trka

Sošić je napisao da je pred kraj protesta krenuo prema automobilu prakiranom u centru grada.

“Dobijam telefonski poziv od aktiviste koji je ostao na protestu da me dva čovjeka u civilu prate. Udaljavam se trčećim korakom Ulicom slobode i ulazim u prostorije ND 'Vijesti', gdje za mnom ulaze lica u uniformama interventne jedinice policije, bez obilježja sa imenom, bez legitimacija i bez ikakvog pismenog rješenja ili naloga, koji mi se obraćaju riječima - 'ajde' i pokušavaju da me na silu, povlačeći me za ruke, izvedu”.

Dodao je da je tada pružao pasivan otpor i odbio da ide sa policajcima, tražeći im da se legitimišu i kažu mu zašto ga jure...

“Nakon nekoliko minuta prepirke, na pitanje jednog od zaposlenih iz 'Vijesti', jedan od službenika odgovara da je 'licu jutros uručen poziv da se dobrovoljno javi u CB'. I dalje odbijam da pođem sa njima prije nego što se predstave, legitimišu i daju mi neko pismeno rješenje. Nakon toga me povlače na silu i, po izlasku iz prostorija ND 'Vijesti', prestaje moj pasivni otpor”.

Tvrdi da ga ispred zgrade uvode u jedno od dva parkirana policijska vozila, da u njega ulaze i četvorica službenika policije i da tada počinje “najužasnija psihička i fizička tortura”.

“Uz primjenu fizičke sile, daveći me, udarajući me, pljujući me i psujući, prijeteći mi. Iako sam po ulasku u auto bio vezan lisicama i nisam ni pomislio, niti sam bio u mogućnosti da pružim bilo kakav otpor, tortura je trajala nekoliko minuta dok smo bili parkirani pred zgradom 'Vijesti' i dok je trajala vožnja prema zgradi CB. Usput su prisutni službenici, dok su me davili i tukli, preko radio stanice javljali da pružam otpor, da udaram policajce, da sam agresivan... sve da bi, donekle, dobili opravdanje za svoje ponašanje. Sa druge strane veze čujem da im starješine odobravaju primjenu sile. Po dolasku u prostorije CB, prestaje fizička tortura, a nastavlja se od raznih službenika u civilu, psihička, gdje mi se prijeti, upućuju mi se ponižavajući komentari i to traje par sati”, napisao je Sošić.

Policajci su u sudu negirali maltretiranje

Sošić je saopštio da su dvojica od četvorice policajaca koji su ga tukli, kod sudije za prekršaje dali usaglašene izjave - da sam pružao otpor, a da su oni primjenjivali silu u skladu sa zakonom i nisu priznali da su me maltretirali.

“Moja namjera, kao slobodnog građanina i člana GI “Za nas” je da pokrenem postupke pred nadležnim organima i obavijestim javnost, ne toliko radi sebe, koliko zbog budućih slučajeva torture Uprave policije, kao dijela represivnog sistema ovog nedemokratskog režima i države u kojoj tek treba da stvorimo uslove da se Ustav, kao najveći pravni akt, temelj prava i slobode građanina, poštuje i primjenjuje”, konstatovao je Sošić.

Bonus video: