Metamorfoze tek naslućenog

Izložbom Nikole Markovića završen je likovni program jubilarnog Barskog ljetopisa
114 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Marković, Milun Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Nikola Marković, Milun Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.08.2017. 09:13h

Izložba "Djetinjstvo i simboli - Metamorfoze tek naslućenog" crnogorskog slikara i arhitekte Nikole Markovića otvorena je u barskoj galeriji "Velimir A. Leković". Otvarajući izložbu, selektor likovnog programa XXX Barskog ljetopisa mr Milun Lutovac istakao je da je ova postavka željom umjetnika posvećena velikom crnogorskom pjesniku Mladenu Lomparu koji je preminuo ove sedmice, a potom kazivao jednu Lomparovu pjesmu.

"Napustio nas je najveći pjesnik među crnogorskim likovnim kritičarima i istoričarima umjetnosti, i največi likovni kritičar i istoričar umjetnosti među crnogorskim pjesnicima”, rekao je potom Marković.

Rođen 1972. u Kotoru, Marković je kao šesnaestogodišnjak počeo studije na Akademiji na Cetinju, na kojoj je diplomirao slikarstvo u klasi profesora Ratka Lalića, a magistrirao kod profesora Branislava Sekulića. Univerzitet Crne Gore ga je 1994, proglasio najboljim studentom na polju umjetnosti. Dobitnik nekoliko prestižnih priznanja i nagrada za svoje radove, Marković je član ULUCG od 1993, a od 1990. do 2016. imao je 25 samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu.

Bio je učesnik i međunarodnog okruglog stola “See in the darkness” na cetinjskom Umjetničkom bijenalu 1994, međunarodnog umjetničkog projekta “The Italian Futurism and pop art movement” Udruženja MICRO u Rimu 2013, reprezentativne izložbe Dani podgoričke kulture na atinskoj Olimpijadi 2004, izložbe slika u Parizu 2005…

Izložbom Nikole Markovića završen je likovni program jubilarnog Barskog ljetopisa.

Bonus video: