Simptomi raka debelog crijeva na koje treba da paze i mladi

Iako postoji mnogo razloga za bolove u stomaku, ne rizikujte. U ovom slučaju mogu da se jave zbog rasta tumora u crijevima. Ako bolovi koje osjetite potraju, obavezno se javite ljekaru
223 pregleda 0 komentar(a)
stomak, bol, Foto: Shutterstock
stomak, bol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2017. 13:14h

Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba pola. Hirurški zahvat je osnovni oblik liječenja, a preventivnim testovima i pregledima može da se otkrije u ranoj fazi. Međutim, rijetko ko ide na preventivne preglede radi utvrđivanja rizičnosti za ovu bolest...

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, nemojte ih ignorisati.

Umor

Umor je simptom koji može da bude povezan sa mnogim zdravstvenim tegobama i bolestima, ali ako osjećate gubitak daha i slabost, obratite pažnju i na druge moguće simptome ove bolesti.

Anemija

Nizak nivo hemoglobina u krvi može da bude simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može da pruži uvid u to. Ako sumnjate na anemiju, obratite se svom ljekaru. Ako je utvrđeno da imaze nizak nivo hemoglobina, preporučuje se sprovođenje kolonoskopije i pregled gastrointestinalnog trakta.

Krvava stolica

Krv u stolici je znak koji nikako ne bi trebalo da ignorišete. Iako može da bude više uzoka, bitno je što prije utvditi o čemu je riječ i započeti liječenje. Ako ste primjetili svježu krv, svijetlocrvene boje, odmah se javite ljekaru.

Bolovi u stomaku

Iako postoji mnogo razloga za bolove u stomaku, ne rizikujte. U ovom slučaju mogu da se jave zbog rasta tumora u crijevima. Ako bolovi koje osjetite potraju, obavezno se javite ljekaru.

PREVENCIJA

Savjet ljekara svakako bi bio da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću, makar to bila i šetnja, jer svakodnevna šetnja od pola sata smanjuje, prema istraživanjima, rizik od raka debelog crijeva.

Vitamin D takođe pomaže u zaštiti od ove bolesti, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika, prenosi Večernji.

Bonus video: