Grad teatar: Ovacije Raduloviću i svjetskim virtuozima

Ansambl je izveo je djela “Patetični trio” Mihaila Glinke, Trio za klarinet, violinu i klavir Arama Hačaturijana, Mocartov Klarinet-kvintet u A-duru...
104 pregleda 1 komentar(a)
Nemanja Radulović, Foto: Gradteatar.me
Nemanja Radulović, Foto: Gradteatar.me
Ažurirano: 17.08.2017. 09:04h

Muzički program Grad teatra, koji je i ovog ljeta svojoj publici ponudio nastupe izuzetnih domaćih i stranih virtuoza, je završen pravim spektaklom na terasi između crkava - svjetska zvijezda, violinista Nemanja Radulović, i takođe svjetski poznati muzičari, klarinetista Milan Milošević, violinistkinje Tijana Milošević i Ksenija Milošević, fagotista Žarko Perišić i pijanista Dejan Sinadinović isprećeni su višeminutnim ovacijama prepunog gledališta.

Kako je obraćajući se publici izjavio Brajan Ebel, savjetnik kanadskog ambasadora, ovim gala koncertom pod nazivom “Kanada u svjetskoj muzici“, njegova država svečano obilježava 150 godina postojanja, i da se nada da će se saradnja sa Grad teatrom nastaviti.

Ovaj izuzetni ansambl izveo je djela “Patetični trio” Mihaila Glinke, Trio za klarinet, violinu i klavir Arama Hačaturijana, Mocartov Klarinet-kvintet u A-duru K 581, a publika je premijerno mogla da čuje i kompozicije savremenih kanadskih kompozitora - Trio Faršida Samandarija i “Klecmer u Granadi”, djelo koje je Sid Robinović posvetio istraživanju čuvenog klarinetiste Milana Miloševića, a ono se baziralo na ornamentici sa primjesama muzike sa Balkana.

Kako je Milošević izjavio poslije koncerta, nedavno je kao dio svog istraživanja imao ideje koje je podijelio sa svojim sestrama, Tijanom i Ksenijom Milošević, koje su koncert majstori i često nastupaju s Nemanjom Radulovićem na ovdašnjim i svjetskim scenama, i sa slavnim zagrebačkim fagotistom Žarkom Perišićem, koji je njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj.

“Ovdje je riječ o internacionalnoj saradnji, u ansamblu je i čuveni pijanista Dejan Sinadinović, profesor FMU u Beogradu, i mislim da smo zaista napravili jedan zlatni spoj, u kojem imamo klavir, dvije violine, violu, i treću violin po potrebi, fagot i klarinet. Ovaj program treba da pokaže različite stilove, sa idejom da angažujemo i publiku, i da spojimo tu energiju stvaralaštva oko nas. S obzirom da je sto pedeset godina postojanja države Kanade, stupio sam u kontakst sa administracijom ambasade Kanade u Srbiji i Crnoj Gori, ponudili smo im ovaj projekat, i oni su bili oduševljeni. Program koji je čula publika Grad teatra još nismo izveli u Kanadi, nastupali smo u Zadru i Nosoru, sada i u Budvi koja je, inače, moj omiljeni grad. Ovdje sam proveo djetinjstvo i mnogo prelijepih trenutaka mladosti. Imam divna sjećanja koja me vezuju za Budvu, tako da je ovaj koncert za mene bio i vrlo emotivni trenutak - prvi put sam svirao na sceni terase između crkava, i čini mi se da su pored nas izvođača u ovom koncertu učestvovali i fantastični zvuci morskih talasa”, izjavio je Milošević, koji više od dvadeset godina radi na Vankuver koledžu kao direktor Muzičkog odsjeka.

Ovacije za virtuozno muziciranje

Nemanja Radulović, koji je osvojio svijet klasične muzike virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima, i koji je danas jedna od vodećih planetarnih zvijezda, nije želio da daje javne izjave. Jer, kako je objasnio, on nije član ovog ansambla, nije učestvovao u pravljenju ovog projekta, nego je samo gost - izvođač. Nezvanično, Radulović je rekao da se vrlo rado sjeća Budve i Grad teatra, gdje je prvi put nastupao kada je imao devet godina, i da mu je veoma drago što je opet na festivalu koji mu je među prvima otvorio svoja vrata.

Zadovoljstvo kako je publika reagovala na njihov koncert istakle su i Tijana i Ksenija Milošević, kao i pijanista Dejan Sinadinović, koji su istakli da je Grad teatar izgradio reputaciju festivala na kojem je čast učestvovati, kako za domaće umjetnike, tako i za one iz inostranstva.

Životnost i opuštenost muziciranja

Fagotista Žarko Perišić, koji je u velikoj mjeri idejni tvorac repertoara koji je izveden u Budvi, istakao je da je ovdje riječ o jednoj potpuno neuobičajenoj sinergiji instrumenata u klasičnoj muzici.

"Miloševič je zaista okupio jednu najbolju moguću ekipu, a ja sam se s moje strane potrudio da na par mjesta u Splitu animiram moje kolege i direktore festivala za ovaj projekat, tako da ovog ljeta imamo jednu malu jadransku turneju. Publika je sjajno reagovala na svim koncertima, kao i ovdje u Budvi, mislim da joj se dopala ta životnost i opušetnost našeg muziciranja, kreacije koje se dešavaju, i to je jedna od onih velikih poruka koje glazba može donijeti - može vam ostaviti jednu divnu sliku, jedan uzbudljivi trenutak ljepote i doživljaj s emotivnim nabojem koji ćete nositi u sebi i rado ga se sjećati i nakon nekog vremena”, istakao je Perišić.

Bonus video: