Etnografska monografija antropološkinje Čarne Brković

Monografija "Upravljanje ambivalentnošću" rezultat je dugotrajnog etnografskog istraživanja uloge koju lične, klijentelističke veze imaju u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite u post-ratnoj, post-socijalističkoj Bosni i Hercegovini
148 pregleda 0 komentar(a)
Čarna Brković, Foto: Privatna arhiva
Čarna Brković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.08.2017. 07:40h

Etnografska monografija crnogorske antropološkinje dr Čarne Brković pod nazivom "Upravljanje ambivalentnošću: kako klijentalizam, državljanstvo i moć oblikuju sopstvo u Bosni i Hercegovini" (Managing Ambiguity: How Clientelism, Citizenship, and Power Shape Personhood in Bosnia and Herzegovina), nedavno je izašla u izdanju njujorške izdavačke kuće "Berghahn Books".

Monografija "Upravljanje ambivalentnošću" rezultat je dugotrajnog etnografskog istraživanja uloge koju lične, klijentelističke veze imaju u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite u post-ratnoj, post-socijalističkoj Bosni i Hercegovini.

Ova knjiga nudi novo teorijsko promišljanje odnosa između ambivalentnosti i moći, te demonstrira na koji način su lične veze postale sastavni dio javnog sistema socijalne zaštite upravo u toku savremenih reformi. Etnografski opisujući sistem zaštite djece sa posebnim potrebama kao i više humanitarnih akcija, dr Čarna Brković u knjizi pokazuje da su se ljudi okrenuli ličnim, klijentelističkim vezama kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedili neophodnu zaštitu, zato što u društvu nije bilo jasno definisano šta su privatne, a šta javne odgovornosti i obaveze.

Izdavačka kuća "Berghahn Books" sa sjedištem u Njujorku i ogranku u engleskom gradu Oksfordu izdaje knjige i naučne časopise iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, s fokusom na antroplogiju, evropsku istoriju, politikologiju i filmske studije.

Čarna Brković je etnološkinja i antropološkinja koja radi na Diplomskoj školi za studije istočne i jugoistočne Evrope, Univerzitet u Regensburgu. Poslije završene Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici diplomirala je etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2007.

Iste godine dobila je punu stipendiju za doktorske studije socijalne antropologije na Univerzitetu u Mančesteru. Doktorsku tezu je odbranila sa dvadeset sedam godina, kao prva u generaciji. Objavila je knjigu “Pregovaranje oko društvenih veza u Bosni i Hercegovini” (Routledge, 2016, sa Stefom Jansenomi Vanjom Čelebičić) . Svoje originalne naučne radove objavljivala je u časopisima “Ethnos: Journal of Anthropology”, “Social Anthropology”, “Anthropological Notebooks”, “Contemporary Southeastern Europe”, “Südosteuropa”... Dobitnica je nagrade SIEF Young Scholar Prize za mlade naučnike/ce koja se dodjeljuje jednom u dvije godine za najbolje etnološko istraživanje, kao i nagrade na konkursu Matice - Crnogorski identitet pred evropskim izazovima.

Bonus video: