Kupine štite od bolesti i pomažu kod nesanice

Ove ukusne bobice obiluju polifenolima koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma
119 pregleda 0 komentar(a)
kupine, Foto: Shutterstock
kupine, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2018. 13:00h

U poređenju s drugim voćem kupine sadrže visoku količinu vlakana: jedna šolja ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama).

Konzumirajući kupine svom organizmu napravićete veliku uslugu. Naime, kupine su pravo supervoće jer sadrže antioksidanse, vitamine, minerale, vlakana i brojne druge hranjive supstance. Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto gvožđa, kalcijuma i vitamina A.

Prevencija bolesti

Ove ukusne bobice obiluju polifenolima koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.

Kupinovo vino daleko je poznato kao borac na prvoj liniji protiv anemije. A možete mu dodati još jedan zdravstveni benefit: s njim možete držati nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Istraživači Univerziteta u Illinoisu ustanovili su kako sastojak borovnica, ali i kupina može inhibirati da enzima koja su uključena u apsorpciju ugljenih hidrata. Tačnije, kombinacija vina kupina i borovnica inhibirala je enzime alfa-amilazu i alfa-glukosidazu gotovo jednakom efikasnošću kao i antidijabetici.

Mješavina ove dvije vrsta voća sadrži izuzetno veliku količinu antioksidanata, polifenola i antocijanina koji smanjuju upale u tijelu te na taj način smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak, metaboličke i kardiovaskularne bolesti.

Čaj od lišća kupine

Osim ploda kupine, koji se koristi za pravljenje sokova, džemova, vina, te u kolačima i raznim poslasticama, i lišće kupine može se iskoristiti za razne čajeve. Čaj djeluje na snižavanje krvnog pritiska, a pomaže i kod paradentoze.

Poput ostalog tamno obojenog voća, kao što su borovnice i grožđe, kupine sadrže bioflavonoide, koji djeluju kao jaki antioksidanti i spriječavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena.

Poznavaoci ljekovitih svojstava kupina tvrde kako se u proljeće i jesen skuplja njihov korijen, mladi listovi i izdanci u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvjetanja, a bobice u zelenoj ili zreloj fazi.

Plodovi kupine djeluju umirujuće na nervozne osobe koje pate od nesanice, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: