NAUKA DOKAZALA:

Joga ima ljekovit efekat i pomaže kod depresije

"Jogu možemo da preporučimo kao komplementaran pristup, u kombinaciji sa standardnim pristupima koji pruža licencirani terapeut“
72 pregleda 0 komentar(a)
joga, istezanje, Foto: Shutterstock
joga, istezanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2017. 09:31h

Naučnici ističu da postoji jedna vrsta vježbanja koja bi mogla da pomogne u poboljšanju lošeg raspoloženja, kod anksioznosti, ali i u stresnim situacijama – jednom riječju, da pobjedi depresiju.

Analizirajući brojne studije, došlo se do saznanja da joga ima ljekovit efekat na ljude koji imaju problema sa depresijom. Jedna od studija, sprovedena u vojno-medicinskom centru u San Francisku, pokazala je da su veterani, koji su praktikovali jogu dva puta nedeljno, nakon osam nedelja imali znatno manje problema.

"Joga postaje sve popularnija na Zapadu i mnogi njeni novi članovi kao glavni razlog zbog čega se odlučuju na ove časove navode stres, ali i mentalne probleme“, ističe autorka studije doktorka Linzi Hopkins.

"Ali empirijsko istraživanje o jogi zaostaje za sve većom popularnošću kao jedan od pristupa mentalnom zdravlju.“

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu Alijent u San Francisku, pokazala je da žene između 25 i 45 godina koje su pohađale časove bikram joge dva puta nedeljno osam nedelja imale su manje simptoma depresije od žena koje su se našle na listi čekanja na časove.

Studije, koje su pokrivale širok spektar starosti i zanimanja oba pola, otkrile su da postoji pozitivna korelacija između praktikovanja joge i smanjenja simptoma depresije.

Istraživači ipak ističu da jogom ne bi trebalo zamijeniti tradicionalnu terapiju.

"Jogu možemo da preporučimo kao komplementaran pristup, u kombinaciji sa standardnim pristupima koji pruža licencirani terapeut“, dodala je Hopkinsova, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas