I Karate savez odgovorio Ministarstvu sporta: Dobili smo 40, a potrošili 53 hiljade

207 pregleda 1 komentar(a)
Karate Savez Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Karate Savez Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Ažurirano: 07.08.2017. 16:02h

Karate savez Crne Gore (KSCG) u prvoj polovini godine za isključivo sportske aktivnosti potrošio je 53 hiljade eura, a od Ministarstva sporta dobio je 40 hiljada, saopšteno je iz te asocijacije.

Savez je u reagovanju na odluku Ministarstva sporta da im ukine finansiranje saopštio da je dostavio dokumentaciju o utrošku sredstava opredijeljenih za sufinsansiranje programa sportskih subjekata, u dodatnom roku koji mu je odobren.

Ministarstvo je u subotu objavilo da KSCG nije prošao prvu kvartalnu finansijsku kontrolu trošenja dodijeljenog novca i da ne može nastaviti dalje sufinansiranje programa te asocijacije.

Iz KSCG saopšteno je su prva sredstva na žiro račun te asocijacije uplaćena 18. aprila 2017. godine u iznosu od 40 hiljada.

"Ukupni troškovi KSCG u prvoj polovini ove godine za isključivo sportske aktivnosti, nacionalna, balkanska i evropska prvenstva, licence za sudije i trenere, Zlatna liga, Svjetske igre i turniri u regionu, iznosili su 53,2 hiljade. Iz svega navedenog kako je moguće zaključiti da opredijeljena sredstva nisu namjenski trošena", piše u saopštenju KSCG.

Navodi se da bi se Savez, ukoliko bi odluka Ministarstva sporta ostala na snazi, našao u veoma teškoj situaciji.

"Ne bismo mogli otići na Svjetsko prvenstvo u Španiji, učestvovati na premijer ligama i raznim turnirima gdje se postiže rejting koji je glavni uslov za kvalifikacije za Olimpijske igre. S obzirom na naše dosadašnje rezultate realno očekujemo da bi Crna Gora na Olimpijkskim igrama imala predstavnika iz karatea", piše u saopštenju.

Iz Saveza podsjećaju da bi, ukoliko odluka Ministarstva bude konačna, morali i da otkažu organizaciju Balkanskog prvenstva na kojem se očekuje učešće oko 1.300 takmičara, sudija i drugih službenih lica.

"Nadamo se da ova odluka nije konačna i da će ministar primiti delegaciju KSCG kako bi još jednom pojasnili cjelokupnu situaciju i našli rješenje na obostrano zadovoljstvo", piše u saopštenju.

Iz KSCG podsjećaju da su predstavnicima Ministarstva obrazložili pojedine stavke koje su bile sporne, a odnosile su se na utrošena sredstava u vezi blokade računa hotela iz Igala, uplate bivšem sekretaru i isplate dnevnica selektorima reprezentacije Crne Gore.

"Sve to desilo se prije izbora novog rukovodstva, ali svaka stavka je bila opravdana i bilo ko da se u tom trenutku nalazio na čelu saveza postupio bi na isti način. Sredstva koje je hotel iz Igala skinuo blokadom našeg računa preko javnog izvršitelja su bila opravdano utrošena, jer je KSCG koristio njegove usluge za boravak i pripreme reprezentacije za takmičenje", piše u saopštenju.

Navodi se da se uplata bivšem sekretaru odnosi na otpremninu u iznosu od 1.920 eura oja mu po zakonu pripada.

"Pošto je pokrenut sudski postupak, koji bismo sigurno izgubili, u dogovoru sa njim da izbjegnemo plaćanje sudskih troškova, Upravni odbor je donio odluku da se otpremina isplati iz dva dijela. Dnevnice selektorima su isplaćene po pravilniku KSCG i odlukom Upravnog odbora o visini dnevnica za naše selektore", piše u saopštenju.

Navodi se da selektori ne primaju nikakve nadoknade za svoj nesebičan i naporan rad, ne plaćaju im se putni troškovi do Podgorice.

"Visina dnevnice, izvinjavamo se selektorima što to napomijemo, iznosi 15 eura ako imaju plaćen ručak, a u suprotnom 25. Ukupna isplata je bila 75 eura po selektoru", saopšteno je iz KSCG.

Bonus video: