Sa premijer Šekspirove "Ukroćene goropadi": U trci da ispune zahtjeve sistema

Aplauzima su ispraćeni i dramaturg Jovana Bojović i kostimograf Olivera Eraković Kosić
0 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Gradteatar.me
Grad teatar, Foto: Gradteatar.me
Ažurirano: 04.08.2017. 07:37h

U dvije festivalske večeri, prvog i drugog avgusta, u okviru Off programa, kao prvapremijera 31. Grad teatra izvedena je Šekspirova “Ukroćena goropad“, u režiji Zorana Rakočevića. Riječ je o studentskoj predstavi u koprodukciji budvanskog festivala, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, realizovanoj pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, koja je oživjela Brijeg od Budve.

Taj prostor Ponte ispod Santa Marije, sa svojim starogradskim zidinama, morem i bakljama dvije noći je bio impresivna mediteranska scenografija za popularnu Šekspirovu drama, koju je Rakočević smjestio u ovo naše doba globalnog konfekcijskog i uniformog društva, uniformnih vrijednosti i bezvrijednosti koje su postale fetiš savremenog doba, a koje na ovim našim malim prostorima poprimaju još zastrašujuće značenje. Sam ulazak publike u improvizovano gledalište takođe je dio koncepta predstave, koja počinje scenom kako Katarina, travestirani muškarac koga igra Vule Marković, rastura svadbu svoje sestre Bjanke (Sanja Vujisić), i gura je u lezbijsku vezu sa Lućencom (Anđelija Rondović).

I dok se njeni prosci, Gremio (Dragan Račić) i Tranio (Marko Todorović) i dalje bore za nju, nudeći njenoj majci Baptisti (Maja Đurić) novac i nekretnine, samo da bi dobili njenu naklonost, Katarina i sveštenik Petručio (Stevan Radusinović) zapadaju u odnos divljanja i kroćenja, gdje se razotkriju njihovi travestirani identiteti. Tu je, naravno, i Hortensio (Jelena Đukić), ceremonijal majstor, fotograf i stilista, i Katarinin drug, pa nam Rakočevićeva komedija situacije sa elementima farse, kako je žanrovski odredi osvoj komad, potpuno ogoljuje ne rodno - polne i seksualne travestije, kako bi se u prvi mah moglo zaključiti, već nešto mnogo ozbiljnjije - sve travestije ovih naših duboko poremećenih i korumpiranih društava u kojima živimo, političke, socijalne, moralne, karakterne, travestije sistema vrijednosti, vjere, crkve… U tom ogledalu, iz kojeg izbijaju travestirani modusi ponašanja, na kraju vidimo neke nesrećne, usamljene ljude, koji u trci da ispune zahtjeve sistema, trenda, sveopšteg rijaliti šoua, više ni sami ne znaju ko su, šta osjećaju, u šta su se pretvorili, kuda idu…

Cijela ekipa predstave, posebno reditelj Rakočević i glumac Stevan Radusinović, koga festivalska publika poznaje po sjajnim likovima koje je odigrao na Grad teatru, ispraćena je ovacijama budvanske publike.

Rakočević, koji je student treće godine režije na FDU na Cetinju (u klasi profesora Radmile Vojvodić i Petra Pejakovića), istakao je da je jako zadovoljan reakcijom publike.

“Mislim da je ovaj glumački sastav, po meni dosta jak, izvukao iz sopstvenog želuca, iz dijafragme svaku Šekspirovu repliku, svaku njegovu riječ, svaki slog, i vjerujem da je to ono što je večeras krasilo izvođenje naše predstave... Drago mi je što je budvanska publika dobro primila predstavu, što je osjetila šta smo htjeli da kažemo ovom našom verzijom 'Ukroćene goropadi', a sjajna je i činjenica što u Starom gradu napokon više nema muzike tokom izvođenja predstava, i što se Grad teatar vratio da bude ono što jeste - Grad teatar”, istakao je Zoran Rakočević.

Gostovanje Kraljevskog pozorišta

Dramski program ovogodišnjeg festivala Grad teatar nastavlja se večeras gostovanjem Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, koje će izvesti predstavu “Dokle pogled seže“, nastalu po tekstu i u režiji Arpada Šilinga. Predstava će biti izvedena na sceni između crkava u 21 i 30. Režiju i tekst potpisuje Arpad Šiling, dramaturg je Bence Biro, prevodilac i saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović, a asistent reditelja Mirko Radonjić. U predstavi igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Dejan Đonović, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović.

Bonus video: