Kvazipobunjeno društvo i travestija

Riječ je o studentskoj predstavi nastaloj u saradnji Grad teatra, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Crne Gore
61 pregleda 0 komentar(a)
Ukroćene goropadi, Foto: Grad teatar
Ukroćene goropadi, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 01.08.2017. 11:29h

Prva premijera 31. Grada teatra, Šekspirova “Ukroćena goropad“, u rediteljskom čitanju Zorana Rakočevića, zakazana je za večeras u 21 i 30, na prostoru Brijega od Budve (Ponta ispod Santa Marije).

Riječ je o studentskoj predstavi nastaloj u saradnji Grad teatra, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Crne Gore. Kako je istaknuto na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Milena Lubarda Marojević, v.d. direktora Grad teatra, Zorana Kralj, direktorka CNP-a, Branimir Popović, umjetnički direktor ove kuće, i mladi reditelj Zoran Rakočević, ova saradnja značajna je zbog toga što budvanski festival ovom predstavom otvara akademsku scenu, novi segment svog programa koji ima za cilj afirmaciju mladih pozorišnih stvaralaca.

“Pred početak ovogodišnjeg festivala najavili smo i premijeru predstave 'Ukroćena goropad' kao jedan važan događaj, jer želimo da Grad teatar, pored svih misija koje ima, ispuni i jednu drugu, izuzetno značajnu, edukativnu misiju. Metaforički rečeno, da postane 'sala za vježbanje' i 'poligon za obuku' za sve studente koji se školuju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, bilo da se radi o rediteljima, producentima, dramaturzima, glumcima. Ove godine, na svu sreću, bili smo u prilici da ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, a imali smo sreću i da Ministarstvo kulture Crne Gore prepozna ovu našu težnju, da je smatra opravdanom i da bude njen pokrovitelj. Istovremeno, težićemo, koliko god to bude moguće, da se vratimo misiji ambijentalnog pozorišta, onoj izvornoj ideji Grada teatra da svaki prostor u gradu, putem umjetničkih intervencija, može postati pozorišna scena. Dio Brijega od Budve, takozvana Ričardova glava, postaće scenski prostor tokom dvije noći, 2. i 3. avgusta tokom izvođenja 'Ukroćene goropadi', i možda je baš i dobro da se toj priči o ambijentalnom pozorištu vratimo upravo mladim snagama“, istakla je Milena Lubarda Marojević.

O značaju saradnje sa budvanskim festivalom govorila je i Zorana Kralj, podsjećajući da su posljednja koprodukcija Grad teatra i CNP-a bile Goldonijeve “Ribarske svađe“ 2012, u režiji Ane Vukotić.

“Ono što je važno reći jeste da kroz ovaj rad Crnogorsko narodno pozorište potvrđuje svoju aktuelnu politiku, koja podrazumijeva koprodukcije, saradnju, osnaživanje veza sa svim relevantnim pozorišnim činiocima i instutucijama u zemlji. Ovakava vrsta aranžmana, naročito koprodukcija, sasvim je i prirodna i opravdana, a kao rezultat uvijek ima vrijedne umjetničke rezultate“, rekla je Zorana Kralj, ističući da je kroz učešće u koprodukciji “Ukroćena goropad“, CNP podržao namjeru Grad teatra da da podršku mladim umjetnicima, što ova kuća kontinuirano radi od svog početka. Zoran Rakočević, student treće godine režije u klasi profesora Petra Pejakovića, izjavio je da se u Šekspirovom komadu o prevaspitavanju ženske prirode koja želi da se nametne kao ravnopravna muškarcu, on bavio savremenim, aktuelnim momentima.

“U doba konfekcijskog društva, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, tako da živimo u doba kada smo podijeljeni na pripadnike i protivnike hrono ishrane, gej brakova, isticanja seksualnih 'izvitoperonosti' kao odrednica za ličnost, mahanja svojim identitettom, ukusom, stavovima. Komad 'Ukroćena goropad' pročitao sam kao kroćenje takvog tipa identiteta, ali ne samo na planu Katarina - Petručio, već i na širem, društvenom, gdje sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao ispozerisano, kvazi pobunjeno, fensi društvo. Zato je moja junakinja, Katarina, travestirani muškarac“, izjavio je Zoran Rakočević.

Adaptaciju teksta su uradili Jovana Bojović i Zoran Rakočević, Zoran Rakočević potpisuje i scenografiju ovog komada, kostimografiju su uradili Olivera Eraković Kosić i Zoran Rakočević, a dramaturg je Jovana Bojović. U predstavi igraju Marija Đurić, Vule Marković, Sanja Vujisić, Marko Todorović, Dragan Račić, Anđelija Rondović, Stevan Radusinović i Jelena Đukić.

Akademska scena - jedna od najznačajnijih misija CNP-a

Aktiviranje akademske scene u crnogorskom nacionalnom teatru, kako je izjavio Branimir Popović pozdravljajući ideju da i na Grad teatru svi vrijedni, mladi ljudi dobiju priliku da pokažu ono što uče i rade, i čemu se možemo nadati u budućnosti, bio je i jedan od najvažnijih segmenata njegovog rada od dolaska u CNP.

“Mi smo to nazvali Scena akademije. Sve ono što je već zavređivalo, a izašlo je iz škole, da bude prikazano gledaocima, našlo se na toj sceni. Tu je mnogo naslova, mnogo studenata, što reditelja, glumaca, producenata... CNP vrvi od mladih ljudi, i ako postoji negdje da se praksa primjenjuje na pravi način, to je upravo ovdje. Mi smo dobili jednu potpuno novu publiku, generacijski vrlo blizu onih koji su na sceni, koja se kasnije preliva i u onaj ostali segment našeg programa. Ako ništa, makar to da smo uradili, smatram najznačajnijom misijom CNP-a. Da svi oni koji će biti budućnost crnogorskog pozorišta od starta budu u praksi, da vježbaju i da svoj talenat i svoju misiju pokušaju da realizuju kroz CNP. Jer, kome će to ostati, nego njima“, istakao je Popović.

Bonus video: