Koncert za pamćenje i privilegija za publiku

Najpoznatija crnogorska sopranistkinja kaže da je njena ideja bila da se na Grad teatru predstavi sa svojim profesorom, i to je njegov prvi nasatup u Crnoj Gori
98 pregleda 0 komentar(a)
Sara Vujošević, Foto: Grad teatar
Sara Vujošević, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 18.07.2017. 09:48h

Muzička publika Grad teatra imala je privilegiju da ovog ljeta čuje slavnu crnogorsku sopranistkinju Saru Vujošević, koja je sa prijateljima - čuvenim ruskim baritonom Dimitrijem Jevgenjevičem Trapeznikovom, i koncertmajtosrom Pavelom Šestovom u crkvi Santa Marija priredila koncert za pamćenje.

Program sastavljen od najpoznatijih operskih arija (Blonde iz Mocartove opere “Die Entfuhrung aus dem Serail”, Figaro iz “Le nozze di Figaro”, Ljudimila iz Glinkove “Ruslane i Ljudmile”, Doktor Malatesta iz Donicetijevog “Don Paskquale”, Magda iz Pučinijeve “La Rondine”, Kavatino Don Silva iz Verdijeve “Ernani”, Zerlina i Don Đovani iz Mocartovog “Don Giovanni”…), kako je istakla Sara Vujošević poslIJe koncerta, ekskluzivno je pripremljen za Grad teatar, i bio je premijerno izveden.

“Ovim izborom, a bili smo jako pažljivi u tome, htjeli smo da pokažemo umijeće operskog pjevanja, i da ponudimo one uzbudljive virtuozne arije koje se odmah dopadnu publici. Divno smo se osjećali tokom nastupa, a sudeći po aplauzima publike koja je vrlo emotivno reagovala, vjerujemo da je i ona bila jako zadovoljna. Držali smo je svo vrijeme, pažljivo nas je pratila, i vidljivo je da festival Grad teatar ima školovanu publiku koja poznaje klasičnu muziku, koja zna da uživa u tome, i zato je ovaj koncert za sve nas bio prelijepo iskustvo”, kaže Vujošević, koja je ove godine u Moskvi, gdje živi, završila dvogodišnje postspecijalističke studije “Asistenturu stažirovku” (najviši stepen obrazovanja u izvođačkoj umjetnosti u Rusiji) na državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji Majmonida, i to upravo u klasi baritona, prvaka Boljšog teatra, Trapeznikova.

Najpoznatija crnogorska sopranistkinja kaže da je njena ideja bila da se na Grad teatru predstavi sa svojim profesorom, i to je njegov prvi nasatup u Crnoj Gori.

“Trapeznikov je svjetsko ime, svjetski rang, i meni je bila čast što je prihvatio da dođe ovdje i da zajedno održimo jedan ovakav koncert ”.

Slavni ruski bariton takođe je oduševljen prijemom budvanske publike.

“Ovdje je toplo vrijeme, topli su ljudi, emotivna je publika, divno sam primljen u Budvi i na festivalu, i bila mi je čast da budem gost i učesnik Grad teatra. Nadam se da to nije posljendji put”, izjavio je Trapeznikov.

Bonus video: