Botasu pol-pozicija u Austriji, Hamilton startuje osmi

Vozaču Mercedesa će se u prvom redu pridružiti Sebastijan Fetel iz Ferarija, vodeći u generalnom poretku, sa 42 hiljaditinke zaostatka
70 pregleda 0 komentar(a)
Valeri Botas, Foto: Beta/AP
Valeri Botas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.07.2017. 13:29h

Valeri Botas je izborio pol-poziciju za Veliku nagradu Austrije - vozač Mercedesa je upisao drugi pol ove sezone i ujedno u karijeri (prvu je ostvario u Bahreinu) sjajnim krugom u vremenu od 1:04.251 minuta, što je novi rekord.

Više pol-pozicije ove sezone ima samo Hamilton, pet, dok su po jedan pol imali Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

Botas je najbrži krug ostvario mnogo ranije nego što se očekivalo, ali nijedan od vozača nije uspio da popravi svoje vrijeme u samom finišu kvalifikacija zbog dva incidenta. Prvo se vozač Hasa Roman Grožan zaustavio na stazi, da bi potom Maks Ferstapen imao izletanje u svom bolidu Red Bula.

Žute zastavice su posebno omele Hamiltona koji je bio na svom najboljem krugu u trenutku kada je istaknuto obaveštenje da svi moraju da uspore.

"Uživao sam danas. Bolid je bio sve bolji iz dana u dan, i presrećan sam zbog moje pol-pozicije", rekao je Botas.

Vozaču Mercedesa će se u prvom redu pridružiti Sebastijan Fetel iz Ferarija, sa 42 hiljaditinke zaostatka.

"Veoma sam zadovoljan, ovo je sjajna staza. Šteta što je malo kraća, ali je bolid bio fenomenalan", rekao je Fetel.

Treće vrijeme u kvalifikacijama u Špilbergu imao je drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton (sa nešto manje od dvije desetinke slabijim vremenom od timskog kolege), ali je on pomjeren na osmu poziciju zbog nedozvoljene promjene mjenjačke kutije.

"Čestitam Valteriju (Botas) i Sebastijanu (Fetel). Obojica su bili veoma brzi. Ja sam uradio najviše što sam mogao. Sjutra ću dati sve od sebe. Želim da osvojimo prva dva mjesta, to ću pokušati", rekao je Hamilton nakon kvalifikacija.

Poslije kazne koju je dobio britanski automobilista, njegovo treće mjesto na startu naslijedio je Kimi Raikonen u drugom Ferariju. Fincu je, isto kao Hamiltonu, promijenjen mjenjač, ali on nije bio kažnjen, pošto je njegov tim sve prijavio.

Vozači Red Bula Danijel Rikardo i Maks Ferstapen su imali peto i šesto vrijeme, ali će oni isto kao Grožan i Serhio Peres u bolidu Fors Indije napredovati za po jedno mjesto. Najbolju desetoricu kompletirali su drugi vozač indijskog tima Esteban Okon i Karlos Sains u bolidu ekipe Toro Roso.

Hamilton i Fetel odbili da se rukuju

Britanski mediji prenijeli su da su pojedini novinari na stazi tražili od Hamiltona i Fetela da se rukuju, ali da su oni to odbili.

Između Fetela i Hamiltona bilo je nesuglasica, koje su, kako su rekli, riješili.

Fetel je tokom trke u Bakuu, 25. juna, namjerno udario Hamiltona u vrijeme kada se bezbjednosno vozilo nalazilo na stazi, što je zabranjeno. Njemac je tokom trke kažnjen sa 10 sekundi, ali je ipak trku završio ispred Hamiltona, na četvrtom mjestu.

Četvorostruki svjetski prvak je posle trke optužio Hamiltona da je namjerno kočio i testirao kočnice na njemu. Međutim, prema podacima iz Hamiltonovog bolida, utvrđeno je da se Hamilton nije ponašao neuobičajeno.

Fetel nije dodatno kažnjen, pa u predstojeću trku ulazi kao prvoplasirani, sa 14 bodova prednosti u odnosu na Hamiltona. Fetel je juče rekao da žali zbog toga to je uradio i izvinio se Hamiltonu.

Trostrukog svjetskog šampiona Hamiltona su poslije današnjih kvalifikacija pitali da li može da pobijedi u Špilbergu, a on je odgovorio da je Botas tokom cijelog vikenda bio brz i da trenutno ne razmišlja o pobjedi.

Upitan da li može Botas da mu pomogne, on je rekao:

"Nema logike da Botas usporava, već samo da vozi najbolje što zna, da pobijedi", izjavio je Hamilton.

Nedjeljna Velika nagrada Austrije počinje u 14 sati.

Bonus video: