Uz gradonačelnika i Ljubiša Ristić na svečanom otvaranju "Grad Teatra"

Festival Grad teatar, za svoje ovogodišnje, 31. izdanje, odabrao je naslov “Za tri groša”, asocirajući na Brehtovu “Operu za tri groša”, što je danas mnogo
82 pregleda 0 komentar(a)
Grad teatar
Grad teatar
Ažurirano: 05.07.2017. 07:45h

Predstavom “Žalujoča družina” (“Ožalošćena porodica”) Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja, večeras na trgu crkava u Starom gradu, biće otvoren 31. “Grad teatar”.

Festival će, u ime Opštine Budva, pokrovitelja festivala, otvoriti gradonačelnik Dragan Krapović i Ljubiša Ristić, jedan od osnivača festivala, reditelj koji je obilježio početke “Grad teatra” i utemeljio ideju o umjetničkom istraživanju i osmišljavanju prostora grada. Nakon svečanog otvaranja, na sceni u Starom gradu u 21.30 časova biće izvedena predstava.

Međunarodni festival Grad teatar, koji je za svoje ovogodišnje, 31. izdanje odabrao naslov “Za tri groša”, asocirajući na “Operu za tri groša”, jedno od najizvođenijih djela Bertolda Brehta, koje je u vrijeme svog nastanka bilo zabranjivano, mnogo je više od puke metafore. To što se jedan od najistaknutijih njemačkih dramatičara, pjesnika, pripovjedača i teoretičara XX vijeka (1898-1956), intelektualac koji je smatrao da je teatar mjesto kulturnog, građanskog i socijalnog angažmana, političkog prosvjetljenja i agitacije makar i naslovom “vraća” na budvanski festival, zapravo je simbol programske ponude i neki “zajednički imenitelj” tema kojima će se baviti 31. Grad teatar.

Poznat Nušićev tekst iz 1934. godine je komedija o jednoj "ožalošćenoj" grupi ljudi koja, iščekujući nasljedstvo, uveliko dijeli blago koje nije dobila. U ovom djelu, najprije komediji naravi, pisac je dao galeriju lica, koja plastično otkrivaju svu moguću vanvremensku društvenu hipokriziju i beskrupuloznost.

Prevod Nušićevog teksta je uradila Aleksandra Rekar, dramaturgiju Katarina Pejović. U predstavi igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Branko Završan, Darja Reichman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar/Pia Zemljič, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič.

Bonus video: