Danas se pregovara sa drugom Unijom

Gosti emisije su bili Miodrag Radović, glavni pregovarač za poglavlja 23, 24, Daiborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje , Adrijan Vuksanović , predsjednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije i Ana Bošković, tužiteljica u Osnovnom državnom tužilaštvu
287 pregleda 0 komentar(a)
Direktno
Direktno
Ažurirano: 02.07.2017. 19:36h

Tok emisije

21:20 Vuksanović navodi da je zadatak Odbora kojim predsjedava da popularizuje integracije u EU i da u skladu sa tim posjećuju škole i imaju druge aktivnosti.

21:00 Radović navodi da sadašnji pregovori nisu isti kao pregovori prethodnih zemalja, i da su mjerila za pregovore za Crnu Goru daleko strožija. "Danas se pregovara sa drugačijom Unijom", kaže Radović.

20:54 Bošković tvdi da ne treba pominjati imena konkretnih tužilaca jer oni nisu u emisiji, na šta je Uljarević ukazala da se radi o javnom funkcioneru i da nema razloga da se ne pominje javno.

20:46 Uljarević navodi da se stiče utisak da tužioci nekada predstavljaju odred izviđača, jer neki predmeti dugo vremena ostaju u toj fazi.

20:42 Bošković kaže da u izvještaju stoji da nema napretka u pogledu finansijskih istraga, ali da to nije baš tako. Ona je navela da se ta vrsta istrage vodi preko 100 osoba i više desetina firmi.

20:34 Vuksanović je kazao da je Crna Gora među prvima uključila Skupštinu u proces pregovora sa EU.

20:28 Bošković ističe da Tužilaštvo aktivno učestvuje u procesu pregovora, i da je počelo reforme i prije početka tog procesa. Ona tvrdi da ne postoji selektivna pravda.

Bošković je kazala da ne želi da detaljno komentariše slučaj "Limenka" jer smatra da je to ranije objašnjeno i da zastara nije nastupila zbog propusta tužilaštva.

20:18 Uljarević kaže da su izvještaji Vlade puni hvalospjeva i da su često tehnički, nerazumljivi, pa i netačni.

Ona ukazuje da postoji ustaljena praksa da se antidržavnim elementima proglašavaju svi koji dovedu u pitanje neku vladinu politiku.

"Nedostatak transparentnosti u komunikaciji predstavlja veliki problem", smatra Uljarević.

20:10 Radović kaže da se ne slaže sa ocjenama javnosti da se malo uradilo u pregovorima u poglavljima 23 i 24. On je napomenuo da se pregovara 3 i po godine.

On je pohvalio rad Agencije za sprječavanje korupcije navodeći da je 75 funkcionera podnijelo ostavku zbog utvrđivanja sukoba interesa.

Gdje je Crna Gora nakon pet godina pregovora sa Evropskom Unijom? Šta pokazuje najnoviji izvještaj Evropske komisije o rezultatima Crne Gore u poglavljima 23, 24? Zašto je Vlada čekala sa objavljivanjem tog izvještaja? Kakvi su rezultati crnogorskih institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala?

Zašto opada podrška crnogorskih građana evropskim integracijama? Da li idemo sporo ka EU? Krije li se iza statistke za Brisel samo simuliranje reformi ?

To su samo neka od pitanja na koja će Direktno tražiti odgovore u nedjelju u 20h na TV Vijesti.

Ova emisija je realizovana kroz partnerstvo TV Vijesti i NVO MANS u okviru projekta "Kredibilni i profesionalni mediji u službi EU integracija" koji je podržan od strane Evropske unije.

Bonus video: