Baptist Trotinjon večeras u Podgorici: Komponovanje je potreba i strast

Koncert koji organizuje KIC, NVO Jazz Art i Francuski institut biće održan u 20 sati, a ulaz je slobodan
0 komentar(a)
Baptist Trotinjon, Foto: Motereuxjazz.com
Baptist Trotinjon, Foto: Motereuxjazz.com
Ažurirano: 21.06.2017. 16:16h

Francuski džez pijanista i kompozitor Baptist Trotinjon u duetu sa argentinskim perkusionistom Mininom Garajom nastupiće večeras u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, povodom Praznika muzike.

Koncert koji organizuje KIC, NVO Jazz Art i Francuski institut biće održan u 20 sati, a ulaz je slobodan. Praznik muzike se tradicionalno obilježava od 2002. godine, slavi se svuda u svijetu, a ideja je rođena u Francuskoj početkom 80-ih godina.

“Hajde da uživamo u muzici zajedno večeras. Veoma sam srećan zbog mog prvog gostovanja u Crnoj Gori”, istakao je na početku razgovora francuski džez pijanista i kompozitor.

Predstavljanje publici u glavnom gradu Crne Gore iskoristiće da promoviše album “Chimichurri”, koji je snimljen u Buenos Airesu prošle godine, a Trotinjon otkriva šta znači ta riječ.

“To je ime poznatog sosa koji se koristi u Argentini, u jelima sa mesom. Malo je začinjen, ali ne previše, kao i muzika”, ističe Trotinjon.

Pomenuti album za sada je dobio odlične kritike, a sadrži petnaest kompozicija. Pored Trotinjonovih i Mininovih pjesama, tu su i njihovi aranžmani poznatih imena klasičnih američkih kompozitora kao što je Leonard Bernštajn, pjesme iz mjuzikla “Priča sa zapadne strane”, džez standardi Telonijusa Monka i Čarlija Parkera, kao i muzika Hermeta Paskoala i Pola Makartnija.

“Mislim da će u našoj muzici uživati svi, a ne samo ljubitelji džeza. Takođe, dok nastupamo na sceni volimo da dijelimo energiju sa publikom, to je veoma intuitivno i komunikativno iskustvo, i mislim da je uobičajna povratna reakcija koju nam publika šalje. Veoma spontano radimo na muzici, unio sam neke ideje iz moje evropske kulture, a Minino iz njegove južno-američke. To je prava razmjena kultura”, pohvalio se on.

Pored kompozicija sa pomenutog albuma pred podgoričkom publikom njih dvojica izvešće i nekoliko novih pjesama koje je Trotinjon komponovao nedavno.

“Biće tu i divna francuska pjesma pod nazivom 'Helenina pjesma' (La chanson d’Hélène) iz poznatog francuskog filma 'Stvari života' u našem aranžmanu”, ispričao je Trotinjon.

Njih dvojica ovaj repertoar već neko vrijeme sviraju na scenama širom svijeta, a Trotinjon se pohvalio da ga publika obožava. On je ranije radio sa tenor saksofonistom Mark Tarnerom iz Njujorka sa kojim je objavio zajednički akustični album, a o tome u kakvom će sastavu u budućnosti nastupati, otkriva: “Volim duet zato što je to veoma svježa dinamika između dvije individue, pravi razogovor. Sviranje u duetu takođe često dozvoljava da se što više približite akustičkom muzičkom konceptu, bez previše ozvučenja, koje je po meni ograničavajući faktor da se upoznamo sa 'pravim zvukom' muzičara. Sljedeći album biće klavir solo sa nekoliko gostiju sa kojima ću svirati u duetu”, obećava Trotinjon.

“Danas je džez muzika postala više međunarodna, i mnogi muzičari zvuče dobro sa obje strane Atlantika, iako Njujork i dalje ostaje glavni centar odličnih basista i bubnjara”, smatra Trotinjon.

Od 2001. godine, dobio je mnoga priznanja za muziku, a najdraža mu je nagrada francuskog Udruženja kompozitora, autora i izdavača muzike (SACEM) koju je dobio prije nekoliko godina.

“Najdraža mi je zato što se odnosi na moj kompozitorski rad. Stvaranje je definitvno moja opsesija, moja potreba i strast. Ne bih mogao da živim bez stvaranja nečega, bez toga mi je dosadno”, ističe muzičar.

Izvođenje džez muzike danas je, kako naglašava, drugačije kada ga uporedi sa vremenom kad je i sam počeo da svira.

“U prošlosti, naročito prije nego što sam počeo da sviram, stvari su bile mnogo jednostavnije: ako svirate dobro imate posao, ako ne svirate toliko dobro, nemate mnogo posla. Danas je sve drugačije, morate da budete svjesni mnogo parametara, da ste svestrani i radite u više pravaca, toliko da se ponekad zapitate da li ste još uvijek muzičar”, iskren je Trotinjon koji je svoju karijeru započeo kao klasični pijanista, međutim u improvizaciju koja je karakteristična za džez zaljubio se još kao tinejdžer.

Zapažena uloga u filmu “Novi svijet”

Tokom svoje profesionalne karijere Trotinjon nije samo istaknuti pijanista, već je imao priliku da se okuša kao muzičar i glumac u filmu “Novi svijet” (Le Nouveau Monde) Alena Kornoa.

“Veoma je bilo uzbudljivo raditi na filmu, vidjeti kako film izgleda sa druge strane kamere i družiti se sa divnom osobom kao što je bio reditelj Alen Korno. Imao sam sreću da ga upoznam”, kaže Trotinjon, priznajući da bi volio da jednog dana komponuje muziku za film.

“Oni koji se već nalaze u ovom tržištu, nijesu spremni da ustupe mjesto drugima. Mislim da je to tržište veoma zatvoreno, i teško je prići tom svijetu kada nijeste dio njega”, objašnjava Trotinjon.

Neuobičajen duo za džez

Trotinjon i Minin Garaj sarađuju od 2011. godine. “Obojica živimo dugo u Parizu, ali nikada ranije nismo svirali zajedno. Interesantna je činjenica da smo naš prvi zajednički koncert izveli u Mininovom rodnom gradu, Kordoba u Argentini”, prisjetio se Trotinjon.

Duo ansambl klavir i udaraljke nije čest u džez muzici, a o tome šta ga je inspirisalo za ovakav repertoar, Trotinjon kaže: “Pa, nema basa! Navikao sam inače da sviram solo - klavirske recitale, gdje naravno sviram sam dionicu basa i ritmove, tako da je ovaj duo veoma prirodan i opuštajući za mene, jer Minino donosi mnogo svježih ideja u improvizaciji. U neku ruku, rekao bih da je, upoređujući sa solističkim sviranjem na klaviru, izazov tamo gdje mogu da sviram rubato bez gruva - tačno je da Minino svira u gruvu većinu vremena, tako da ja moram uvijek da budem u gruvu, manje ili više intenzivno”, ističe Trotinjon.

Bonus video: