NEDOVOLJAN UNOS KALIJUMA

Pretjerani unos soli kriv za zadržavanja vode u stomaku

So je mineral sastavljen od dva elementa: natrijuma i hlora. Iako je hlor zastupljeniji, natrijum je taj koji zahtijeva pažnju jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi rezultira željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela
0 komentar(a)
so, Foto: Shutterstock
so, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2017. 18:14h

Kod žena uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u neuravnoteženosti hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, no pretjerani unos soli, odnosno natrijuma iz soli i nedovoljan unos kalijuma jedan su od glavnih krivaca za osjećaj nadutosti i zadržavanje vode u području stomaka i ekstremiteta.

Naime, pretjeran unos natrijuma ima za posljedicu koncentrisanje tečnosti što podražava specijalne receptore u hipotalamusu, rezultat podražaja je javljanje osjećaja žeđi (što uslovljava povećan unos vode) i izlučivanje tzv. antidiuretskog hormona (ADH).

Samo ime hormona govori nam o njegovog ulozi –ADH uzrokuje povećano bubrežno zadržavanje vode, pa se, stoga, vrlo malo vode gubi mokraćom.

Oba učinka povećavaju volumen izvanćelijske tečnosti i time smanjuju njenu koncentraciju, sve dok ona ne postane opet normalna. Posljedica navedenog mehanizma poznata je kao 'zadržavanje vode'. Obrnuto, ako izvanćelijska tečnost postane previše razrijeđena, stvara se manje ADH pa se voda gubi u većoj količini i koncentracija tjelesnih tekućina se opet normalizira, prenosi Zdrava krava.

Glavni krivci

So je mineral sastavljen od dva elementa: natrijuma i hlora. Iako je hlor zastupljeniji, natrijum je taj koji zahtijeva pažnju jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi rezultira željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela.

Drugim riječima, namirnice koje obiluju sa soli mogu dovesti do učinka zadržavanja vode, pa pazite:

- Suhomesnati proizvodi - Soljena riba - Konzervisane namirnice - Čips - Slani kikiriki i ostale grickalice - Slani sirevi

Preporučujemo za Vas