OSLUŠNITE VAŠE TIJELO

Prirodni načini za smanjenje zadržavanja vode

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da vaš organizam zadržava vodu prekomjerno jesu otečeno lice, zglobovi, ruke i stopala
337 pregleda 0 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2017. 13:14h

Vjerujemo da ste bar jednom u toku života bili naduveniji nego inače, a vaga nije pokazivala nikakvu, ili bar nikakvu drastičnu razliku. Znajte da je problem u zadržavanju vode, koje predstavlja disbalans u tijelu koji povremeno može da izazove oticanje u nogama, oko članaka i stomaka.

Ono što je dobra vijest jeste da se sve ovo može izbjeći ili ublažiti. Ono što bi trebalo svi da znamo jeste da oko 70 odsto našeg tijela se sastoji od vode, 50 odsto tjelesnih masti čini voda, kao i 75 odsto mišića. Kada tijelo počinje da zadržava više vode od ovoga, onda nastaje problem.

Zadržavanje vode izaziva osjećaj nelagodnosti i dodatne težine u organizmu. Osjećamo se otečenim i deluje kao da smo se zapravo ugojili. Ovo se najčešće dešava zbog hormonalnih promjena i uglavnom sjedećeg stila života, ali uzroci mogu biti i bolesti, visok krvni pritisak, stres, manjak vježbe, neizbalansirana ishrana, dehidratacija – zbog koje organizam čuva višak vode, problemi sa jetrom i bubrezima. Pored ovoga, ukoliko u ishrani imate previše soli i šećera, ili ukoliko imate manjak proteina, aminokiselina, kalcijuma, vitamina i kalijuma, to su dodatni razlozi za zadržavanje vode.

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da vaš organizam zadržava vodu prekomjerno jesu otečeno lice, zglobovi, ruke i stopala. Naduveni kapci ujutru i opšti osjećaj naduvenosti i nelagodnosti.

Kako da izbacite višak vode:

1. Pijte više vode

Bez obzira na to kako ovo može ironično zvučati, ukoliko ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo se boji da je neće više ni dobijati, te je zadržava. A ukoliko pijete bar osam čaša vode dnevno, vaš organizam će imati stalan „dotok“ vode i osjećaće se prirodno. Ukoliko imate problema sa oticanjem usljed predmenstrualnog sindroma, voda je svakako rješenje.

2. Smanjite šećer i so

Izbjegavajte hranu koja ima previše soli i šećera. Dakle, sve što možete kupiti u prodavnicama u kesicama i zapakovano je veliko NE. Ukoliko biste smanjili so samo na dva do tri dana, bili biste iznenađeni koliko ste u stvari vode zadržavali, iako ste možda mislili da su to suvišni kilogrami.

3. Pijte čajeve

Biljni čajevi su efikasan dijuretik i pomažu u uklanjanju višak vode i toksina iz tijela. Predlažemo vam zeleni čaj, čaj od maslačka i čaj od kukuruzne svile koji su dokazani u borbi protiv toksina i viška vode.

4. Trenirajte

Treninzi su sjajan način da se oslobodite viška vode, naročito kardio treninzi tokom kojih se dodatno znojite - hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili igranje tenisa. Na ovaj način se vaše tijelo oslobađa toksina iz tijela putem izbacivanja znoja.

5. Izbjegavajte alkohona pića

Alkohol je glavni izazivač dehidratacije, što tjera tijelo da zadrži još više vode. Pokušajte da izbjegavate alkohol kada god je to moguće.

6. Jedite hranu bogatu vodom

Hrana koja je odlična zbog svog visokog sadržaja vode jeste lubenica, paradajz, krastavac, artičoka, salata, špargla, kupus, šargarepa i karfiol.

7. Unosite kalijum

Najbolji način da unesete kalijum u organizam je kroz hranu, a banana je jedan od najbogatijih izvora kalijuma. Naravno, nemojte ni pretjerivati, jer banane imaju i velik broj kalorija, a onda će vam umjesto viška vode, višak kilograma praviti problem. Hrana koja je takođe bogata kalijumom jeste: spanać, jagode, pečurke, paprike, jabuke, pomorandže, breskve i kupine.

Ovo su sve načini da se oslobodite suvišne vode, ukoliko stanje nije ozbiljno. A kada je stanje teže i kada je potrebno da se obratite stručnjaku, odnosno ljekaru za pomoć?

Obavezno se obratite ljekaru ukoliko oticanje potraje duže od nedelju dana, ukoliko imate otiske na koži nakon priotiska, ukoliko ste trudni i ukoliko ste dijabetičar ili imate druga oboljenja. Zadržavanje vode može biti i signal da imate ozbiljne zdravstvene probleme vezane za srce, bubrege i jetru. Budite obazrivi i osluškujte svoje tijelo, prenosi kodren.

Preporučujemo za Vas