Ulcinj: Prevarili državljanina Rusije i Baranina i protivpravno prisvojili 539.000 eura?

"Osumnjičeni su kako se sumnja prevarama sa kupoprodajom, sticanjem i prenosom vlasništva nad nepokretnostima na području Ulcinja doveli u zabludu oštećene i time ih naveli da na štetu svoje imovine učine više radnji, čime je pribavljena imovinska korist za osumnjičene i nanesena šteta oštećenima"
53 pregleda 0 komentar(a)
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2017. 14:36h

Ulcinjska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv M.R. (44), V.I. (41) i M.R. (42) iz Ulcinja, zbog osnovane sumnje da su, prevarili V.N.E. iz Rusije i A.M. iz Bara, i od od njih protivpravno prisvojili 539.000 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

"Osumnjičeni su kako se sumnja prevarama sa kupoprodajom, sticanjem i prenosom vlasništva nad nepokretnostima na području Ulcinja doveli u zabludu oštećene i time ih naveli da na štetu svoje imovine učine više radnji, čime je pribavljena imovinska korist za osumnjičene i nanesena šteta oštećenima u iznosu od 539.000 eura. Osumnjičeni V.I. je vlasnik dvije predmetne katastarske parcele, označene kao pašnjak i šuma, površine 4.732 m2, koje se nalaze u Pinješu. M.R. i M.R. su u ovom poslu bili posrednici u ime kupca u kupoprodaji nepokretnosti. V.I. i M.R. (45) su se, kako se sumnja, obavezali da će prenijeti pravo vlasništva nad ove dvije parcele na V.N.E. i A.M. po isplati kupoprodajne cijene odnosno 539.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je ugovorom od 19. oktobra 2016. godine potvrđeno da je kupoprodajna cijena izmirena u potpunosti odnosno da su V.N.E. i A.M. platili naznačeni iznos.

"Kako je na predmetnim parcelama postojao prethodno upisan teret – hipoteka, radi obezbeđenja potraživanja sa zabranom otuđenja u iznosu od 132.720 eura sa rokom otplate 10 godina, to su ugovorne strane usaglasile da je prodavac V.I. u obavezi izmiriti sve obaveze po osnovu upisanog tereta i potom parcele, bez tereta i ograničenja, prenijeti u vlasništvo kupaca V.N.E. i A.M, odnosno u roku od 30 dana pozvati kupce i pristupiti potpisivanju ugovora o kupoprodaji nepokretnosti kod notara. Posrednici M.R. i M.R. su se istim ugovorom obavezali da će ispuniti obavezu prodavca, odnosno da će u svojstvu jemaca plataca garantovati za ispunjenje obaveza iz predmetnog ugovora, kao i da će odgovarati za naknadu cjelokupne štete koju bi kupci, pojedinačno ili solidarno, podnijeli neizvšenjem obaveze prodavca", kazali su iz Uprave policije.

Iz Uprave policije su rekli da su oštećeni nakon izvjesnog vremena uvidjeli da V.I, manipulacijom i prevarama, nema namjeru da ispuni svoju ugovornu obavezu, u smislu skidanja tereta sa predmetnih nepokretnosti i zaključenja ugovora o kupoprodaji, budući da su svi rokovi za to bili odavno prošli.

"Tako su oštećeni V.N.E. i A.M. došli u situaciju da, osim što hipoteka nije skunuta kako je ugovoreno, pravo vlasništva nad ove dvije parcele uopšte ne bude preneseno na njih. Krivična prijava protiv osumnjičenih M.R, V.I. i M.R. je podnijeta u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo prevara. Jedno od ova tri lica, M.R. (45), se već nalazi u ZIKSU-u zbog drugog krivičnog djela, takođe prevare", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: