Kostić: Ostojiću su već presudili

Advokat Kostić tvrdi da je sudija za istragu već osudio Ostojića, jer je u obrazloženju napisao da je osumnjičeni izvršio krivična djela...
107 pregleda 11 komentar(a)
Dimitrije Ostojić, Foto: Savo Prelević
Dimitrije Ostojić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2017. 07:34h

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović povrijedio je pretpostavku nevinosti i već osudio Dimitrija Ostojića, osumnjičenog za nanošenje teških tjelesnih povreda Vanji Ćalović-Marković, saopštio je njegov branilac, advokat Sava Kostić.

"Po ovom rješenju, sudija za istragu već je osudio Ostojića, jer u obrazloženju navodi - "pri izvršenju predmetnih krivičnih djela". Sudija za istragu nije taj koji može cijeniti da li je krivično djelo izvršeno, već odlučuje samo o činjenicma i okolnostima značajnim za određivanje pritvora. On ne sudi, ali je postupajući na takav način već presudio", kazao je Kostić, nakon što je sudija odredio pritvor Ostojiću do 30 dana.

Ostojić je uhapšen u subotu nakon incidenta u stanu direktorice MANS-a i njenog supruga Nikole Markovića.

Sumnjiče ga da je teško povrijedio Ćalović - Marković, a lakše glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”.

Advokat je ocijenio da je Pejovićeva odluka da Ostojića pošalje u Istražni zatvor skanadalozna i zasnovana na činjenicama koje se po Zakoniku o krivičnom postupku ne mogu smatrati dokazima.

"To su službene zabilješke iz Centra bezbjednosti i zapisinici o obavještenju prikupljenom od građana. U konkretnom slučaju tužilaštvo je bilo dužno da sasluša oštećene, jer je za to imalo i vremena i mogućnosti do današnjeg ročišta. Zbog toga je i određeno zadržavanje u trajanju od 72 časa", kazao je Kostić.

Branilac Podgoričanina rekao je da se sudija prilikom odlučivanja o određivanju pritvora nije osvrnuo ni na jedan od bitnih razloga značajnih za takvu odluku:

"Da osumnjičeni nikada ranije nije vršio krivična djela, niti se protiv njega vodi krivični postupak. Na činjenicu da je u dobrim - fenomenalnim odnosima sa Vanjom Marković - Ćalović, koja mu je spasila vid, zbog čega joj duguje zahvalnost i posljednja je osoba na koju bi digao ruku... Nije uzeo u obzir ni to da je otac dvoje djece od dvije i četiri godine, da ima dva kredita, hipoteku nad stanom, da je prinuđen da radi više poslova kako bi vraćao anuitete bankama...”, kazao je Kostić.

Istakao je da se određivanjem pritvora Ostojiću nanosi nesaglediva pravna i životna šteta osumnjičenom i njegovoj porodici.

"Sudija je povrijedio pretpostavku nevinosti. Izjavio sam žalbu i uvjerenja sam da će krivično vijeće detaljno ispitati i razmotriti kompletan spis i navode iz žalbe i preinačiti rješenje”, kazao je advokat.

Ostojić je ranije pred tužiteljkom Snežanom Šišević rekao da ga je bračni par Ćalović-Marković oštetitio za novac i da se branio.

Marković je, međutim, rekao da je Ostojić u njihovom stanu radio sitne prepravke, kada je napao njega i njegovu suprugu čekićem i drugim predmetima.

Ćalovićeva je teško povrijeđena i operisana, dok je Marković zadobio lakše povrede.

Bonus video: