Kotor: Uhapšen osumnjičeni za zelenašenje

"Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je S.T. (30) dao novac na zajam oštećenom M.S. kojom prilikom je utvrdio nesrazmjernu imovinsku korist..."
293 pregleda 1 komentar(a)
Zelenaštvo, kamata
Zelenaštvo, kamata
Ažurirano: 06.06.2017. 11:14h

Kotoranin S.T. (30) uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela zelenaštvo i iznuda u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, uhapsili su S.T. u okviru obavještajnog projekta "Loan".

"Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je S.T. dao novac na zajam oštećenom M.S. kojom prilikom je utvrdio nesrazmjernu imovinsku korist, pri čemu je iskoristio teške prilike oštećenog i to na način što mu je dao na zajam novčani iznos od 6.000 u septembru 2015. godine, ugovorivši kamatnu stopu od 10 odsto na mjesečnom nivou. S.T. je ponovo u januaru 2016. godine oštećenom M.S, kako se sumnja, dao na zajam 3.000 eura uz kamatu od 15 odsto na mjesečnom nivou. Oštećeni M.S. je plaćao S.T. na ime kamate mjesečni iznos od 1.050 eura, u periodu od septembra 2015. do oktobra 2016 .godine, i u tom periodu mu isplatio na osnovu kamate novčani iznos od oko 12.000 eura. S.T. i M.S su se u aprilu 2017. godine sastali u jednom kafe baru u Lastvi Grbaljskoj kojom prilkom je S.T, sumnja se, saopštio M.S. da zaustavlja mjesečnu kamatu te da mu je M.S. dužan još 15.000 eura koje bi mu vraćao iz više rata. Kako oštećeni M.S. nije bio u prilici da S.T. i dalje plaća tražene novčane iznose, S.T. je pokušavao, koristeći razne metode prinude, da od M.S. naplatiti traženi novac", saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije podsjećaju da je tokom 2015, 2016. i ove godine, realizovaneo 25 akcija u okviru projekta "Loan", usmjerenih na suzbijanje zelenaštva.

"U ovih 25 akcije ukupno je procesuirano 28 lica (jedno od ovih lica je procesuirano u tri navrata dok je još jedno lice procesuirano u dva navrata), od čega 25 lica za KD zelenaštvo, dok iznos novca, koji je kako se sumnja plasiran vršenjem ovih krivičnih djela, iznosi više od 2.260.000 eura", navodi se u saopštenju.

Bonus video: