Korifej: Pred kolašinskom publikom 20 predstava iz 10 evropskih zemalja

Ovogodisnji festival dešava se pod devizom “Živa ulica”, što znači da će u fokusu festivala biti ulični događaji - teatar na otvorenom, brojne radionice i ne samo samo pozorišni događaji
0 komentar(a)
Festival alternativnog teatra
Festival alternativnog teatra
Ažurirano: 31.05.2017. 06:37h

Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej #4”, ove godine održaće se pod motom “Živa ulica”. Oraganizatori najavljuju da će od 21. jula do 20. avgusta u Kolašinu biti izvedeno preko 20 predstava iz deset evropskih zemalja, među kojima su Poljska, Italija, Rumunija, Litvanija, Slovačka, Rusija i države sa prostora bivše Jugoslavije. Čeka se potvrda učešća još iz Narodnog lutkarskog teatra Jermenije. Kolašinskoj publici predstaviće se profesionalna i amaterska pozorišta, a osnovni kriterijum je, naglašavaju organizaotori, bio kvalitet komada.

Festival će, najvjerovatnije, biti otvoren predstavom “Tri Sorele”, tivatskog Centra za kulturu, u kojoj igraju dvoje glumaca iz Kolašina. Reditelj je, takođe, Kolašinac.

“Ovogodisnji festival dešava se pod devizom “Živa ulica”, što znači da će u fokusu festivala biti ulični događaji - teatar na otvorenom, brojne radionice i ne samo samo pozorišni događaji. Ove godine imaćemo više uličnih dešavanja i malo više teatra za djecu. Ono što je novina je da smo planirali su filmske projekcije iz drugih zemalja. Tako da ćemo imati projekcije studentskih filmova iz Bugarske, Makedonije, Irana Bosna i Hercegovine, Hrvatske, Poljske…i naravno, naše države,” kaže Zoran Rakočević, organizator i programski urednik festivala.

U oviru te manifestacije glumica Anđelija Rondović, najavljuje on, “radiće, takozvanu, glumačku postavku Muzeja laži, sa djecom, u kojoj ce kustos biti Pinokio.” Dramska spisateljica Jovana Bojović vodiće, takođe, sa mališanima, radionicu filma u okviru koje će djeca pisati scenario , snimati telefonima i kamerama i montirati... Reditelj i lutkar Cvetin Aničić, ponovo će imati radionicu lutaka i perfomanse na ulici. Od ovog ljeta organizuje se i radionica body paintinga…

“Korifej#4” finansijski podržava Ministarstvo kulture, pa će, kaže programski urednik festivala, dosadašnji sponzor Društvo prijatelja Kolašina, u tom smislu, biti rasterećeno.

Filmski program uređuje reditelj Sead Sabotić, producent je Marija Vlahović, za vizuleni identitet je zadužen Srđa Dragović, a PR je Anja Drašković. Domaćin “Korifeja” ponovo je Centar za kulturu, uz tehničku podršku Đorđija Tatića. U organizaciju i produkciju je uključena i pijanistkinja Tamaru Jašović.

Rakočević kaže da i ovog ljeta očekuju podršku Vojske Crne Gore, u čijoj su kasarni na Brezi učesnici festivala i ranijih godina bili smješteni, što je još jedna osobenost i atrakcija kolašinskog festivala alternativnog pozorišta.

Bonus video: