Probajte: Vježba za prihvatanje promjena

Da bi smo zakoračili u novi način života, napravili neku promjenu ili jednostavno da bi se lakše snašli u onome što nas je zadesilo, potrebna nam je jasnoća gdje stojimo i kuda idemo
0 komentar(a)
Promjene
Promjene
Ažurirano: 28.05.2017. 16:46h

Nekad u životu dođemo na raskrsnicu. Naslućujemo da će nastupiti neka značajna promjena ili znamo da želimo nešto novo.

Da bi smo zakoračili u novi način života, napravili neku promjenu ili jednostavno da bi se lakše snašli u onome što nas je zadesilo, potrebna nam je jasnoća gdje stojimo i kuda idemo.

Na mjestu promjene nam je potrebna podrška, nešto što će nas održati u nastojanju da dođemo tamo gdje smo naumili uprkos teškoćama koje će se pojavljivati. Treba nam nešto što će nam davati snagu i hranu po tom putu. I na kraju do bi uzeli nešto novo, moramo otpustiti nešto staro.

Ovo je prirodan proces umiranja i rađanja. Obično nije lagan i postoji mogućnost da zapnemo u nekoj od faza procesa. Neki od nas boje se novih iskustava, neki pak teško otpuštaju prošlost. Kako god bilo, smisao nije doći na cilj, već uživati u putovanju.

Ova vježba je putokaz i otkrivanje sopstvene unutrašnje podrške potrebne svakom hrabrom putniku koji je odlučio da pogleda gdje se nalazi i da ode tamo gdje je naumio. Osmislio ju je David Richo i predstavio u knjizi „Kako biti odrasla osoba u vezi“.

Nacrtajte četvorougaonu sobu gledanu odozgo, s velikim prozorom na svakom zidu. Prozore označite stranama svijeta.

Ispod riječi istok, gdje sviće, zapišite tri stvari koje vam se uzdižu u životu.

Ispod riječi zapad, gdje sunce zalazi, napišite tri stvari koje vam završavaju u životu.

Ispod sjevera napišite tri stvari koje vas umiruju i vode, baš kao Sjevernjača.

Pod jugom, ispišite tri stvari koje vam bude spontanost i kreativnost – otvaranje kakvo se zbiva kad se osjeti topli zapah s juga. Nacrtali ste sliku zdravog ljudskog uma, čist prostor, koji se prostire u svim mogućim pravcima, bez prepreke, bez pometnje, bez straha.

Zamislite se kako budno sjedite u središtu sobe i naizmjenično se okrećete svakom od četiri prozora.

Izazov je suočiti se s istokom, biti voljan primiti, suočiti se sa zapadom, biti voljan otpustiti, sa sjeverom, biti odlučan ostati u duhovnoj praksi, s jugom, biti povezan s vječno živom kreativnošću u ponovnom stvaranju vlastitog života.

Upitajte se je li vaša psiha soba s takvim prozorima. Kako gledate kroz svaki od prozora?

Ko vam pomaže da otvorite prozore, ko ih pokušava zatvoriti?

Ko kaže: „Juhuhu!“, kad kažete „Juhu!“, ko vas pokreće?

I onda hrabro zakoračite na put prema dobroj promjeni…

Bonus video: