Građani zapalili svijeće na 13. godišnjicu ubistva Duška Jovanovića

"Već 13 godina okupljamo se u ovo zlo doba da postavimo isto pitanje: Ko je naredio ubistvo i ko je ubio našeg Duška?"
3 komentar(a)
Duško Jovanović godišnjica, Foto: DAN
Duško Jovanović godišnjica, Foto: DAN
Ažurirano: 27.05.2017. 23:11h

Građani su večeras na 13. godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan", na mjestu njegovog stradanja zapalili svijeće.

"Već 13 go­di­na oku­plja­mo se u ovo zlo do­ba da po­sta­vi­mo isto pi­ta­nje: Ko je na­re­dio ubi­stvo i ko je ubio na­šeg Duška? Od­go­vo­ra ne­ma, ni­ti mu se na­da­mo dok je ova­kvo tu­ži­la­štvo i dok je ova­kva po­li­ci­ja. Dok su ovi i ova­kvi vla­sto­dr­šci. Za nas je ra­svje­tlja­va­nje Du­ško­vog ubi­stva su­šti­na po­sto­ja­nja dnev­nog li­sta „Dan”, a za njih ru­ti­na na ko­joj se gu­be ili sti­ču po­e­ni", ka­zao je Mladen Mi­lu­ti­no­vić, direktor i v.d. glavnog urednika Dana.

On je is­ta­kao da će ot­kri­va­nje ubi­ca i na­lo­go­da­va­ca tog zlo­či­na bi­ti lje­ko­vi­to za či­ta­vo dru­štvo.

"Da zlo­či­ni nad no­vi­na­ri­ma ni­kad vi­še ne bu­du ne­ka­žnji­vi. Za­to će „Dan” još is­traj­ni­je i od­luč­ni­je pi­sa­ti i pi­ta­ti, ko­li­ko god to sme­ta­lo po­li­tič­kim eli­ta­ma. Jed­ni­ma jer ne mo­gu bez ta­me, dru­gi­ma jer ih ope­če vi­šak svje­tlo­sti. Ali, sve je stvar prin­ci­pa za ko­je se bo­ri­te", naveo je Milutinović.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Bonus video: