STRUKTURALNE PROMJENE U MOZGU

Zašto je tako teško ostaviti pušenje

Istraživanjem su obuhvaćeni pušači koji su se cigareta odrekli duži niz godina prije smrti, ali se njihov mozak nije oporavio od posljedica djelovanja nikotina
101 pregleda 0 komentar(a)
pušenje, Foto: Shutterstock
pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2017. 09:25h

Nikotin iz cigareta stvara zavisnost poput droge jer se u mozgu pušača dešavaju hemijske promjene, slične onima koje u mozgu zamorčića izazivaju kokain, heroin i druge vrste droga.

Ovo tvrde naučnici američkog Instituta za borbu protiv zavisnosti, na osnovu istraživanja mozga ljudi, koji su za života ovaj organ zavještali u naučnoistraživačke svrhe.

"Svaka ćelija mozga je mašina koja proizvodi peptide, a koji se mogu nazvati receptorima. Oni omogućavaju komunikaciju među ćelijama i odražavaju osjetljivost mozga na droge. Isto se dešava i sa receptorima mozga pušača", objasnio je član istraživačkog tima dr Roj Vajz, zabrinut zbog dugotrajnosti promjena koje nikotin donosi.

Istraživanjem su obuhvaćeni pušači koji su se cigareta odrekli duži niz godina prije smrti, ali se njihov mozak nije oporavio od posljedica djelovanja nikotina.

Ovi nalazi pokazuju da zavisnost od pušenja zbog nikotina izaziva strukturalne promjene u mozgu, koje traju više godina, čak i onda kada se prekine sa pušenjem, prenose Novosti.