Detalji koji djeluju u korist cjeline

Slike i crteži kojima se predstavila sugrađanima nastali su u posljednje četiri godine a prema riječima mlade slikarke u tom periodu je njegovala više crtački nego slikarski stil
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2017. 07:47h

Mlada slikarka iz Nikšića Milena Krivokapić odlučila je da istražuje ljudsko tijelo, i na likovnom i na anatomskom nivou, i kao motiv uzela skelet.

Nakon što je u aprilu u Bečićima “iznijela slike iz ateljea“ ovoga puta to je uradila u rodnom gradu gdje je u galeriji “Nikola I” predstavila publici po petnaest slika i crteža.

“Nekako je najdraže i najljepše u svom gradu izlagati. Posebno u ovom gradu gdje je i publika zahtjevna i koji je iznjedrio toliko umjetnika. To je izazov i drago mi je da sam tu“, kazala je umjetnica koja je diplomirala i završila specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer slikarstvo, u klasi prof. Dragana Karadžića.

Slike i crteži kojima se predstavila sugrađanima nastali su u posljednje četiri godine a prema riječima mlade slikarke u tom periodu je njegovala više crtački nego slikarski stil i nastao je opus radova koji se tiču odnosa između pokreta čovjeka i skeleta, kao i njegov odnos prema životu i smrti.

“Ljudski skelet je uvijek inspirativna tema kroz istoriju. Brojni slikari i umjetnici koji su se bavili tom temom su i uticali na neki način da i ja formiram svoj stav i svoj izraz u njenom predstavljanju. Upravo su mi i uzori slikari koji su uspjeli da određene teme obrade na jedan interesantnan način“, kazala je Krivokapić koja se usavršavala u zemlji i inostranstvu i iako mlada već je formirala prepoznatljiv slikarski izraz ali će se truditi da se “ne zatvara u neku sigurnost” koju joj pruža crtež prisutan u slikarstvu.

“Likovni jezik je toliko bogat brojnim mogućnostima tako da ću se truditi da ih otkrijem koliko mogu i da ih prilagodim ponovo nekom stilu koji počinjem da formiram, a i da proširim to što sam do sada uspjela da uradim“, riječi su umjetnice koja priznaje da joj laska kada njen stil porede sa Lubardinim.

Otvarajući izložbu Kristina Radović, istoričarka umjetnosti, kazala je da izloženi radovi “vizualizuju osjećaj u trenutku smrti, šta vidimo i osjećamo neposredno nakon smrti, rastanku i susretu s najbližima, sudbini duša koje iz ovostranog prelaze u onostrani svijet“.

“Svoju ideju nam dočarava sa teatralnom koreografijom pokreta likova, kroz poznate ikonografske modele kao što su Ples mrtvaca, Bogorodica koja u naručju drži mrtvog Hrista, marionete“, istakla je Radović.

Za slikarski opus Milene Krivokapić, smatra istoričarka umjetnosti, bitan je i skelet kompozicije.

“Glavno izražajno sredstvo je intenzivirana linija koja obrazuje međusobno preklopljene plohe stvarajući na taj način prepoznatljive forme i osjećaj pokreta. Svaka ploha dinamično je oživljena i bojom koja intenzivira polje slike i ’prokrvljuje’ ga“, istakla je Radović. Prema njenim riječima na slikama umjetnice detalji funkcionišu u korist cjeline i “jednom prepoznat fragment, optičkim uobličenjem, postaje presudan element u konačnom i cjelokupnom efektu slike“.

“Milena u svojim slikama narušava striktni model gledanja, uvodi detalj, sintetizuje ga sa ostalim detaljima i daje mogućnost sagledavanja narativa kroz motiv, a to je u ovom slučaju skelet. Motiv je nosilac narativa, i bez obzira na koji način ga tretira, a nepobitno je to da se stilski oslanja na ekspresionističku tradiciju, skelet nikad ne gubi na svojoj prepoznatljivosti“, kazala je Radović. Izložbu je organizovala JU “Muzeji i galerije“ u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Galerija

Bonus video: