Ima li dokaza da je Šaranović pucao

Okrivljeni Marko Šaranović u završnim riječima kazao je da se nevin u zatvoru nalazi već dvije godine i četiri mjeseca
108 pregleda 0 komentar(a)
Marko Šaranović, Foto: Savo Prelević
Marko Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2017. 07:40h

Ubistvo Dragana Bećirovića izvršeno je na podmukao način. Bilo je naručeno i moralo je da se uradi. Iznenada su ga napali. Sa udaljenosti od oko 70 centimetara Marko Šaranović je ispalio hitac u njega, a zatim još dva sa udaljenosti veće od 90 centimetara - kazala je juče tužiteljka Suzana Milić, u završnim riječima na suđenju za ubistvo tog biznismena 2011. godine.

Sudija Predrag Tabaš najavio je da će prvostepenu presudu objaviti 9. juna.

"Šaranovićeva odbrana je neosnovana i sračunata na izbjegavanje krivice. Da je on izvršilac ubistva, sa još nekoliko nepoznatih osoba, proizilazi iz odbrane okrivljenog Milana Bulatovića i mjera tajnog nadzora (MTN). Bulatović je u istrazi ispričao da ga je na mjesec dana prije ubistva Šaranović pitao da li ima nekoga ko je zainteresovan da prebije Bećirovića... Bulatović je upozoravao Šaranovića da se ne bavi time. Na dan-dva prije ubistva, Šaranović je rekao Bulatoviću da je našao nekoga ko će to da uradi... Šaranović je radi realizacije, postupao po nečijem nalogu. Bulatović je znao da je Šaranović počinilac ubistva, ali ga nije prijavio”, rekla je tužiteljka.

Šaranovićev branilac, advokat Branislav Lutovac rekao je da u predmetu ne postoji nijedan dokaz protiv njegovog klijenta i predložio sudu da zato donese oslobađajuću presudu.

"Ovaj predmet jedinstven je po tome što su se dokazi koje je predložilo tužilaštvo, pokazali kao najbolji dokazi odbrane... Bulatović je više puta davao izjave u vezi sa tim događajem i nikada do 22. januara 2015. nije pominjao da Šaranović ima bilo kakve veze sa ubistvom Bećirovića. Očigledno došlo je do kopernikanskog preokreta u njegovoj izjavi. Ako se ima u vidu odnos policije prema njemu 09. oktobra 2014. kada je izvršen smišljeni psihološki pritisak na njega, kada mu je od policijskih službenika prijećeno određivanjem pritvora i dugogodišnjom kaznom zatvora, odgovor je jasan. Radi se o policijski brifovanom iskazu”, rekao je advokat.

Lutovac je konstatovao da ni u mjerama tajnog nadzora nema izjava koje terete Šaranovića: “U medicinskom nalazu nigdje se ne pominje bilo kakav njegov trag. U trasološkom vještačenju nema garderobe, pa ni tragova Šaranovića.

Daktiloskopskim vještačenjem izuzetih predmeta, nijesu pronađene papilarne linije Šaranovića. DNK vještačenjem nije utvrđeno podudaranje profila DNK osobe od koje potiču tragovi krvi izuzeti sa lica mjesta sa profilom Šaranović Marka”.

Prema navodima optužnice, Šaranović je 10. aprila 2011. godine, zajedno sa NN licem ili više njih, umišljajno na podmukao način ubio Bećirovića.

Navodi se da je Bulatović znao da je ovaj počinio zločin, ali da to nije prijavio nadležnim organima.

Za Bulatovića nastupila zastara

Branilac Milana Bulatovića, advokat Marko Radović predložio je sudu da donese presudu kojom se odbija optužba protiv njegovog klijenta.

On je rekao da je apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja nastupila 10. aprila 2017. godine, odnosno šest godina od izvršenja krivičnog djela 10. 04. 2011.

Bonus video: