Kuljači pozlilo u kotorskom sudu

Kompanija Megapromet podnijela je tužbu protiv Budve zbog prevare, zahtijevajući da joj vrate 1,6 miliona eura, koliko su platili 26.000 kvadrata zemlje na Jazu, a potom i doplatu za razmjenu za zemljišni kompleks od 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana
212 pregleda 24 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Komnen Radević
Rajko Kuljača, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 19.05.2017. 05:19h

Bivšem gradonačelniku Budve Rajku Kuljači pozlilo je juče u kotorskom Osnovnom sudu, pa je odloženo njegovo svjedočenje u procesu koji je protiv Opštine pokrenula kompanija Megapromet zbog milionske prevare.

Kuljača je zbog lošeg zdravstvenog stanja već odložio izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne u slučaju “Zavala”, a prethodno je nekoliko puta hospitalizovan.

Sada je na kućnom liječenju.

Nekadašnji prvi čovjek Budve juče je trebalo u sudu da priča o poslovnom aranžmanu te opštine i firme Megapromet.

Kompanija Miodraga Mitrovića podnijela je tužbu protiv Budve zbog prevare, zahtijevajući da joj vrate 1,6 miliona eura, koliko su platili 26.000 kvadrata zemlje na Jazu, a potom i doplatu za razmjenu za zemljišni kompleks od 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana.

Iz te firme tvrde da ih je Opština prevarila i da su namjerno uvučeni u malverzaciju budvanske kriminalne grupe, na čijem je čelu bio Svetozar Marović.

Kažu da su time oštećeni finansijski, ali i da im je urušen i ugled.

Tužbom zahtijevaju da im se isplati novac, a da lokalna uprava preuzme zemlju koju su ranije kupili.

Mitrović je pred Specijalanim tužilaštvom rekao da nije učestvovao u bilo kakvim malverazcijama, pa je nakon mjesec dana provedenih u Istražnom zatvoru pušten da se brani sa slobode.

Osim Kuljače - svjedoka saradnika, isti status u tom predmetu dobili su i bivši direktor AMD Budva Igor Trnski i Marko Vujović, kum Miloša Marovića.

Sva trojica optužila su doskorašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša da su rukovodili malverazacijom oko prodaje zemlje, zbog koje je budžet Opštine oštećen za 1.400.000 eura.

Auto moto društvo je na fingiranoj licitaciji kupilo 26.000 zemlje, ali je uprkos tome uplatilo samo 100.000 eura.

I prije nego je kupoprodaja obavljena, mlađi Marović počinje gradnju salon namještaja, ali naknadno odustaje od tog posla.

Iz Opštine tada ubjeđuju vlasnika Megaprometa da kupi zemlju. Ovaj na to pri- javljuje gradnju supermarketa, ali je taj objekat kasnije, ipak, nikao na drugoj parceli, nedaleko odatle.

Međutim, tada neki od mještana sprečavaju Mitrovićevu firmu da uđe u taj posjed, tvrdeći da je u pitanju njihova đedovina.

Megapromet tada od Opštine traži da im vrati novac, ali Opština nudi parcelu na Crvenoj glavici, za koju će se kasnije ispostaviti da je potpuno komunalno neopremljena i nepristupačna.

Svetozar i njegov sin Miloš Marović, kao i nekadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, priznali su krivicu i sa specijalnim tužilaštvom potpisali sporazume o priznanju krivice.

Miloš je upravo zbog nezakonitog posla na Jazu državi uplatio 385.000 eura.

Čeka još robiju od 11 mjeseci, nezvanični izvori tvrde da pokušava da to odradi u Srbiji, u kućnom pritvoru.

Bonus video: