Nikotin šteti srcu fetusa

Istraživači s Univerziteta Arkansas upozoravaju da se osnovna struktura srca fetusa razvija u vrlo ranoj fazi trudnoće, prije nego što mnoge žene uopšte postanu svjesne svog stanja
0 komentar(a)
cigarete, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
cigarete, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2017. 14:14h

Studija američkih naučnika pokazala je da žene koje puše u ranoj trudnoći češće rađaju djecu s kongenitalnim srčanim greškama.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 djece. Utvrđeno je da žene koje puše u periodu od mjesec prije začeća do kraja prvog tromjesječja trudnoće imaju za 60 posto veće izglede da će roditi dijete s kongenitalnom srčanom greškom.

Na rezultate istraživanja nije uticala dob ispitanica niti njihova eventualna konzumacija alkohola. Izloženost trudnica pasivnom pušenju takođe je povećavala rizik za kongenitalne srčane greške, dodaju naučnici.

Istraživači s Univerziteta Arkansas upozoravaju da se osnovna struktura srca fetusa razvija u vrlo ranoj fazi trudnoće, prije nego što mnoge žene uopšte postanu svjesne svog stanja.

Samo u SAD svake se godine rodi 36.000 djece s kongenitalnim srčanim greškama, kažu stručnjaci, prenosi portal Bebe i mama.

Bonus video: