Ovacije za posebnu priču o umjetniku

Film je nastao u okviru projekta Artvision, koji realizuje Ministarstvo kulture, u paketu promocije likovnih umjetnika
54 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Marunović, Foto: Privatna arhiva
Danilo Marunović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.05.2017. 07:57h

Dokumentarni film “Preludijum za snajper” režisera Danila Marunovića, priča o umjetniku Dimitriju Popoviću, njegovim ciklusima koji na najagresivniji način komentarišu tendencije u savremenom svijetu, imao je hrvatsku premijeru u Muzeju Mimara u Zagrebu, u organizaciji Nacionalane zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Muzeja Mimara.

Brojni gosti i zvaničnici obilježili su hrvatsku premijeru Marunovićevog filma, među kojima i predstavnici Ambasada (ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić, predstavnici Ambasade Crne Gore u Republici Sloveniji), Grada Zagreba (gradonačelnik Milan Bandić i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin sa sauradnicima), kulturni i javni radnici i filmski stvaraoci.

Film je nastao u okviru projekta Artvision, koji realizuje Ministarstvo kulture Crne Gore i jedan je od tri dokumentarna filma proizvedena u projektnom paketu promocije likovnih umjetnika kroz audiovizuelni koncept. Film je sniman na lokacijama u Parizu, Zagrebu i na Cetinju, a autorsku ekipu čine Danilo Marunović, scenarista i režiser, Vladimir Vučinić, direktor fotografije, Slobodan Stanišić, autor muzike, Nikola Radonjić, grafički dizajner, Nemanja Bečanović, montažer i Lazar Mišurović, producent filma.

U posebnoj atmosferi prostora Muzeja Mimara režiser Danilo Marunović je na kraju projekcije, pozdravljen dugotrajnim aplauzom.

“Rijetki su oni koji dobiju takvu priliku, kao što sam ja imao, da radim na ovakvom filmu i u tome sarađujem sa Dimitrijem koji je prepoznatljiv širom svijeta. Zahvaljujem mu zato što je imao povjerenje u mene i sve vrijeme me podržavao u mojoj priči o njemu”, kazao je nakon projekcije režiser Marunović.

“Do sada su o meni snimili petnaestak dokumentarnih filmova, a ovaj je poseban, drugačiji i specifičan, na čemu čestitam režiseru Danilu Marunoviću”, kazao je umjetnik Popović.

Pohvalu mladom kolegi dao je i poznati režiser Veljko Bulajić.

Bonus video: