Najljepše niti duše utkane u stihove i slikarstvo

“Svojom nepresušnom radoznalošću na vrlo prefinjen način prilazi likovnim motivima. Njen stvaralački milje i njena umjetnička vizija kao slikara i kao pjesnika veoma je dragocjena i ne ostavlja nikog ravnodušnim”, zaključila je Pejović.
150 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić veče, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić veče, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.05.2017. 10:38h

Vesna Oborina je ljekar po profesiji, umjetnik u duši, pjesnik u srcu. Utkala je najljepše niti kako u slikarstvo, tako i u poeziju, jer je to za nju neodvojivo“, kazala je likovni pedagog Milojka Mica Pejović, koja je i otvorila izložbu umjetnice koja je u Nikšiću imala i književno veče.

Veče pod nazivom “Od Mostara do Ostroga” organizovala je JU “Zahumlje“ u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Govoreći o slikama umjetnice koja je rođena u Mostaru, a od 1992. živi i radi u Podgorici, kada i počinje njeno druženje sa kičicom, Pejović je kazala da „njeni prefinjeni i usklađeni tonovi na akvarelima i slikama u ulju govore o njoj samoj i o njenim umjetničkim kvalitetima“.

“Vesna je uspjela svojom nepresušnom snagom duha i svojom stvaralačkom energijom da slikama udahne novi život mireći se sa realnošću, sa nemirima, sa tjeskobom u duši. Unosi u radove senzibilitet i snagu svoje ličnosti”, kazala je Pejović.

Oborina je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji i BiH, a izložba u Nikšiću je njeno 31. samostalno predstavljanje publici.

“Njeni crteži, kasnije pretočeni u slike, bili su njeno trenutno viđenje stvari, njena trenutna ideja, iskrenost duha i najiskreniji spontani trenutak. U tom stvaranju prepoznaje sebe, svoju kreativnu crtu i ozbiljno prilazi svom stvaralaštvu”, kazala je Pejović.

“Svojom nepresušnom radoznalošću na vrlo prefinjen način prilazi likovnim motivima. Njen stvaralački milje i njena umjetnička vizija kao slikara i kao pjesnika veoma je dragocjena i ne ostavlja nikog ravnodušnim”, zaključila je Pejović.

A onda, onako kako je Oborina navikla svoju publiku, uslijedio je pjesnički dio. Nikšićani su imali priliku da čuju stihove pjesnikinje koja je objavila 11 zbirki poezije, od toga šest za odrasle, četiri haiku i jednu za djecu. Gosti poetskog dijela večeri bili su pjesnikinja Dragana Mrkić i književnik Spasoje Bajović, dok se poetesa Vjera Bojanić, koja je imala ulogu moderatora, potrudila da publici približi dr Vesnu

Oborinu koja je za knjigu „Na mostu“, nagrađena književnom nagradom “Dušan Kostić”.

“Inspiracija sama dolazi. Naprosto, nešto me privuče i pozove i tada posegnem za akvarel bojama, koje često imam kod sebe, i eto nastaje slika. Često i pjesma koja je, više ili manje uspješna, ali uvijek iz duše urađena. One se same nadopunjuju”, kazala je Oborina koja je zastupljena u više antologija pjesama, zajedničkih zbirki sa drugim autorima.

Za poseban užitak pobrinule su se recitatorke Bojana Radonjić, Lana Nedović i Ksenija Lakušić, kao i violinisti, Lea Brkuljan i Ilija Burić.

Bonus video: