Metafora o bolestima zavisnosti cijelog društvenog organizma

Glavni junaci romana su Aleksa, koji je došao na kliniku za alkoholičare, i starac koga zovu Kec, nadriljekar koji liječi od svih zavisnosti
149 pregleda 0 komentar(a)
Čedomir Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Čedomir Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.04.2017. 14:55h

Da se literatura, kako je kazala Božena Jelušić, ne dijeli na centar i periferiju pokazao je “uskočki pustinjak” Čedomir Ašanin svojim prvijencom - romanom “Klinika za alkoholičare”, koji je predstavljen u Nikšiću.

“U tom svom kraju u kome je internet konekcija problematična, a u školi je jedino nešto bolja, on je uspio da svojim romanom odlično komunicira sa čitaocima i mislim da će svako ko se u ovaj roman upusti, ko uđe na tu 'kliniku za alkoholičare' sresti samog sebe i vidjeti lik u ogledalu ne samo sebe nego i našeg društva i sve ovo što nam se događa i možda ugodno razgovarati sa autorom”, kazala je je Jelušić na promociji romana.

Glavni junaci romana su Aleksa, koji je došao na kliniku za alkoholičare, i starac koga zovu Kec, nadriljekar koji liječi od svih zavisnosti.

“Kec pamti čitavih devet decenija, od Aleksandrove kraljevine do Milove tranzicije koju, kako kaže, neće nadživjeti. Kroz tri cjeline romana Aleksa će proći kroz sve ono što je ostavio napolju, kroz poniženja i 'znoj duše', kroz ljubavi, prijateljstva i alkohole, kroz svoje i tuđe priče i pjesme”, kazala je Jelušić.

Roman je, smatra ona, metafora o bolestima zavisnosti cijelog društvenog organizma, svih anomalija koje su nas zadesile u proteklih 30 godina.

“Nije samo liječ o pojedinačnom liječenju poslije jednog razornog pijanstva i o jednoj pomalo fantazmagoričnoj priči o izliječenju, nego taj junak u svoj unutrašnjoj fokalizaciji prolazi kroz sve ponore grijeha koje ovo društvo ima - opijanje političkim ideologijama, političkim projektima koji su protiv čovjeka, opijanje tranzicijom, krizom, nepotizmom, korupcijom, svim onim što se događalo u proteklih 30.godina”, istakla je Jelušić, koja je i recezent romana.

Prof. dr Tatjana Đurišić Bečanović smatra da je roman pravo osvježenje i za književnu kritiku i za crnogorsku književnu scenu, a da je pripovjedačka situacija vrlo interesantna upravo zbog činjenice da je napisan u prvom licu.

“Posebno je zanimljiv jer donosi mnoge kritičke tonove u odnosu na crnogorsku aktuelnu stvarnost, što nije uobičajeno kod današnjih pisaca koji se uglavnom trude da bude neangažovani i nezainteresovani za ono što se dešava”, kazala je Đurišić Bečanović.

Zanimljivo vrijeme kreira dobre teme

Prema riječima autora, koji je studije književnosti započeo na Filološkom fakultetu u Prištini, a završio na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, roman je društvena hronika koja ima u sebi metapoetsku i metaliterarnu potporu prožimanjem djela drugih pisaca različitog opsega i iz različitih književnosti.

“Roman ima više tema. To je priča o našoj stvarnosti - ideološkoj, političkoj, istorijskoj. Volim da kažem da sam živio u zanimljivom vremenu, a kada imate zanimljivo vrijeme onda imate zanimljivih tema”, kazao je autor.

Bonus video: