Proslava Svjetskog dana igre: Tradicionalno uz baletsku trupu "Allegro"

Na XII Festivalu umjetničke igre, publika će imati priliku da pogleda koreografije raznih plesnih stilova i pravaca, koje izvode članovi baletske trupe “Allegro”, učenici baletskih škola “Vasa Pavić” i “Princeza Ksenija”, kao i članovi trupa iz Budve, Bara i Herceg Novog. Ulaz je slobodan
127 pregleda 0 komentar(a)
Balet, Allegro (Novine)
Balet, Allegro (Novine)
Ažurirano: 27.04.2017. 11:01h

Baletska trupa “Allegro”, tradicionalno već dvanaestu godinu zaredom, organizovaće sjutra veče proslavu Svjetskog dana igre u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati.

Na XII Festivalu umjetničke igre, publika će imati priliku da pogleda koreografije raznih plesnih stilova i pravaca, koje izvode članovi baletske trupe “Allegro”, učenici baletskih škola “Vasa Pavić” i “Princeza Ksenija”, kao i članovi trupa iz Budve, Bara i Herceg Novog. Ulaz je slobodan.

Svjetski dan igre obilježava se od 1982. godine, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, sa ciljem proslave univerzalnog jezika igre, koji ne poznaje granice i spaja ljude širom svijeta. Slavi se na dan rođenja Žan Žorž Novera (29. april 1727), koji se smatra tvorcem baletske umjetnosti. Svake godine, istaknuti koreografi širom svijeta šalju poruke povodom Svjetskog dana igre. U Crnoj Gori, ove godine, poruku šalje Sanja Garić, koreograf i profesor plesa na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Festival će, ove godine, otvoriti, i poruku pročitati, poznata crnogorska glumica Žaklina Oštir.

“Ples je jezik naše duše. Plesnim pokretima približavamo se sebi, otvarajući puteve ka sopstvenom biću, ka istini. Što smo bliže sebi, lakše se približavamo drugima. Stoga je ples put do harmonije življenja. Plešite! Plesom zagrlite sebe i ljude oko sebe. Zagrlite život”, poručuje Garić, povodom proslave Svjetskog dana igre u Podgorici.

Od 2005. godine, Festival igre u Podgorici zajedno organizuju baletska trupa “Allegro” i KIC “Budo Tomović”. Baletsku trupu “Allegro” osnovale su baletski pedagozi Viktorija Strugar i Sanja Garić sa ciljem promocije umjetničke igre u Crnoj Gori.

Bonus video: