OBRATITE PAŽNJU

Prekomjerno znojenje noću može da ukazuje na neku od ovih bolesti

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije
259 pregleda 1 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2017. 18:14h

Često se znojite noću, bez obzira na to koje je godišnje doba i koliko je u sobi vruće? Obratite pažnju na ove signale koje vam tijelo šalje, možda jer se može desiti da je u pitanju neka od teških bolesti.

Poremećen rad štitne žlezde, kardiovaskularni problemi, pa čak i maligne bolesti mogući su razlozi prekomjernog znojenja u toku noći.

Ukoliko ste umorni, nemojte se zavaravati da ćete spavanjem riješiti sve probleme!

Štitna žlijezda

Previše aktivna štitna žlijezda i tokom dana može izazvati prekomjerno znojenje, a može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja. Posavjetujte se s ljekarom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se rešite tog neprijatnog simptoma.

Srce

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Često se javljaju i problemi s disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednjih godina koje se znoje noću, mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes.

Maligne bolesti

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije pa sve do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primjetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, prenosi BK.

Preporučujemo za Vas