Ljekovita svojstva listova šargarepe

Djeluju i kao diuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tijela, djeluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje
123 pregleda 0 komentar(a)
šargarepa, Foto: TLC
šargarepa, Foto: TLC
Ažurirano: 21.04.2017. 18:14h

Listovi šargarepe imaju malo gorak ukus, ali su nevjerovatno dobri za naše zdravlje.

Ove zelene peruške su pune hlorofila, koji djeluje detoksifikujuće na jetru i cijelo naše tijelo. Prema nekim istraživanjima, pomažu u spriječavanju raka i razvoja tumora i pune su antioksidanata. Najlakše je da ih konzumirate izmiksane sa nekim slađim sokom, poput soka od jabuke.

Sadrže mnogo vitamina i minerala, a čak imaju više vitamina K nego bilo koje drugo povrće, a to je važan vitamin koji pomaže u slučajevima ogrebotina, posjekotina, modrica.

Listovi šargarepe nisu otrovni, kako neki misle, ali sadrže furokumarin, koji može izazvati blagu alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Konzumiranje listova šargarepe je dobro, jer sadrže i mnogo kalijuma, važnog za kardiovaskularno zdravlje. Sami listovi sadrže i do 6 puta više vitamina C od samog korijena, piše Stil.

Djeluju i kao diuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tijela, djeluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

U Italiji ih već vijekovima ubacuju i u omlete ili salate sa jajima.

Takođe, možete napraviti i čaj.

Kuvanjem se gubi njihov gorak ukus, a najbolje ih je koristiti svježe i ne tretirane pesticidima. Možete ih pomiješati sa malo bijelog luka i sirćeta da ubijete gorčinu u listovima, a ovu smjesu možete upotrebiti i kao marinadu.

Čaj od listova šargarepe

2 šolje svježih listova šargarepe prelijete sa 8 šolja kipuće vode.

Ostavite da odstoji poklopljeno dok se voda ne ohladi, procijedite i pijte.

Ovaj napitak je odličan za čišćenje organizma, posebno ako imate problema sa urinarnim traktom ili kamenčićima u bubregu.

Bonus video: