Spasene četiri Francuskinje koje su se izgubile na Durmitoru

Večerašnju akciju GSS pratili su jako loši vremenski uslovi, niska temperatura i mećava
86 pregleda 0 komentar(a)
Durmitor, Foto: GSS CG
Durmitor, Foto: GSS CG
Ažurirano: 16.04.2017. 20:17h

Francuskinje Buty Claire(1987), Deshamps Carole (30), Garon Clemence (30) i Bouancheau Evelyne(29) sašene su nakon što su se u nedjelju kasno poslije podne izgubile na Durmitoru u reonu između Jablan i Zminjeg jezera.

Za to su zaslužni pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore koji su odmah reagovali i, zahvaljujući GPS koordinatama, koje su dobili od djevojaka iz Liona, gotovo u zadnjem trenutku stigli su do njih i doveli ih promrzle ali zdrave do Žabljaka.

"Poziv smo primili oko 18 časova a prema kordinatama nalazile su se u Ališnici duboko u centralnom dijelu Durmitora. Krenuli smo nas trojica po kiši koja je, kako je vrijeme odmicalo, prelazila u snijeg i mećavu. Takvo vrijeme zamelo je njihove tragove u snijegu ali smo oko 20 časova došli do njih. Oko 22,30 časova bili smo u Žabljaku gdje su u policiji obavljene potrebne procedure nakon čega smo se rastali", priča „Vijestima“ Zoran Vojinović sa kojim su u akciji učestvovali Strahinja Vojinović i Miroslav Karadžić.

Samo jedna od njih imala je elementarnu opremu za kretanje po planini u sniježnim uslovima. Ostale su bile neadekvatno opremljene a sa njima nije bilo vodiča.

"U dva dana imali smo dvije akcije spašavanja u planini. Uprkos važećim propisima, koji u ovo doba godine ne dozvoljavaju kretanje prema vrhovima Durmitora, evidentno je da se tamo kreće veliki broj turista. Ne poštuju se standardi iako takva obavještenja postoje na više puntova u Nacionalnom parku, lokalnoj turističkoj organizaciji i u turističkim agencijama", kaže Zoran Vojinović.

Vojinović dodaje da je važećom uredbom zabrana kretanja u planini predviđena do kraja maja. Okolnost da je u planini snijeg još uvijek visok, kako pretpostavlja Vojinović, takva mjera će se produžiti i za dio juna. A za one najvisočije vrhove, Bobotov kuk i druge, vjerovatno će se predvidjeti obavezno posjedovanje dodatne opreme poput dereza, cepina i drugo

Bonus video: