Da li spavate pored svog psa i kakav san imate?

Studija je pokazala da će, bez obzira na to o kakvom je psu riječ, osoba koja dijeli sobu sa životinjom imati kvalitetniji san
0 komentar(a)
dijete, pas, Foto: Shutterstock
dijete, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:19h

Ako ste od onih vlasnika koji svog ljubimca na spavanje šalju u dnevnu sobu ili hodnik, možda bi trebalo ponovo da razmislite o tome.

Studija koju su sproveli stručnjaci sa klinike Mejo u Arizoni pokazala je da spavanje pored psa može da ima pozitivan efekat na naše zdravlje. 

Istraživači su pokušali da dođu do saznanja da li spavanje u istoj sobi sa psom poboljšava ili narušava san, zato su četiri mjeseca pratili vlasnike koji sobu dijele sa svojim ljubimcem, piše Pet Magazine. 

Vlasnici su tokom noći nosili akcelerometar (uređaj koji meri ubrzanje), dok su njihovi ljubimci imali sličan uređaj koji je beležio njihov san. 

Studija je pokazala da će, bez obzira na to o kakvom je psu riječ, osoba koja dijeli sobu sa životinjom imati kvalitetniji san. 

"Većina ljudi vjeruje da ljubimci remete njihovo spavanje", rekao je specijalista za san Luis Kran. 

"Međutim, otkrili smo da većina njih zapravo osjeća komfor i sigurnost dok spava u istoj prostoriji sa svojim ljubimcem", istakao je on.