Knežević podnio Dopunu ustavne žalbe: Imunitet ukinut nezakonito

Iz DNP su kazali da je zbog brojnih nezakonitosti i nepravilnosti traženo je da se ustavnom žalbom ovaj proces uvede u pravne tokove, uz puno poštovanje prava na pravično i suđenje u razumnom roku
29 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2017. 10:26h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević podnio je Ustavnom sudu Dopunu ustavne žalbe protiv odluke Skupštine Crne Gore o ukidanju imuniteta, saopšteno je iz DNP.

"Nakon nezakonitog ukidanja imuniteta liderima DF, Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, zvanično je proširena istraga Specijalnog državnog tužilaštva. Imajući u vidu da je postupak ukidanja imuniteta nezakonit, zbog čega je podnijeta ustavna žalba ali i određeni broj krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja onih koji su u ovom procesu učestvovali, naredba o proširenju istrage koju je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić donio se takođe mora smatrati nezakonitom. Ovo posebno ako se ima u vidu da se shodno ZKP, u naredbi za sprovođenje istrage, moraju naznačiti dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja okrivljenih, a da u odnosu na lidere DF-a, Tužilaštvo do sada nije iznijelo niti jedan konkretan dokaz na osnovu kojeg bi u skladu sa zakonom istraga bila proširena", navodi se u saopštenju DNP.

Iz DNP su kazali da je zbog brojnih nezakonitosti i nepravilnosti traženo je da se ustavnom žalbom ovaj proces uvede u pravne tokove, uz puno poštovanje prava na pravično i suđenje u razumnom roku.

"Ustavni sud mora u što hitnijem roku da postupa budući da on jedino, svojom odlukom, može zaustaviti neustavno i nezakonito postupanje u odnosu na podnosioce ustavne žalbe. Ovo je posebno važno jer ukoliko se dalji postupak bude odvijao bez prethodnog postupanja Ustavnog suda, uz nezakonitosti koje prate ovaj slučaj, onda se može desiti da nekim naknadinim postupanjem sve bude poništeno i vraćeno na početak", dodaje se u saopštenju DNP.

Iz te partije navode da još jednom skreće pažnju javnosti da se u ovom slučaju radi o montiranoj aferi koja je imala za cilj da onemogući smjenu vlasti.

"Radi o političkom procesu i progonu DF kao glavnog političkog oponenta kriminogenog režima. Upravo zbog toga se raznim nezakonitostima i nepoštovanjem procedura, želi sprovesti fingirani sudski proces koji nije zasnovan na postojanju ikakvih dokaza", zaključuje se u saopštenju.

Poslanici vlasti skinuli su imunitet Mandiću i Kneževiću 15. februara, a svi prisutni glasali su za.

Poslanici DF-a se sumnjiče da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja.

Bonus video: